Jump to content

Elhunyt az indiai film nagyasszonya, a 102 éves Zohra Szehgal

2014. 07. 12. 13:04

A bollywoodi és külföldi filmekben egyaránt nagy sikert arató színésznő Újdelhiben halt meg szívroham következtében egy kórházban, ahova napokkal ezelőtt került be betegsége miatt. Pályafutása hét évtizede alatt milliókat szórakoztatott művészetével a filmvásznon és a színpadon.

Zohra Szehgalt egyebek mellett a Csavard be, mint Beckham című filmből ismerhetik a nézők, olyan kitűnő filmszínészekkel dolgozott együtt, mint Michael Caine, Ben Kingsley vagy a bollywoodi sztár, Amitábh Bacscsán. Szehgal 1912-ben született Uttar Prades államban. Táncosnőként kezdte pályafutását 1935-ben, majd a színház és a film következett. 1946-ban debütált a filmvásznon első hindi nyelvű filmjében, következő szerepét a Nicsa Nagar című produkcióban kapta, amely elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját. Sok évtizedes életművét 2010-ben az egyik legrangosabb indiai polgári kitüntetéssel, a Padna Vibhushánnal ismerték el.

Narendra Modi indiai miniszterelnök az elsők között méltatta a művésznőt: „Zohra Szehgal olyan jelentős színművész volt, akinek munkáját nemzedékek csodálták. Mély szomorúsággal tölt el a halála” – fogalmazott Twitter-oldalán. „Micsoda életút és micsoda fantasztikusan szeretnivaló partner!” - írta róla Bollywoodban szintén ikonként ünnepelt kollégája, Amitábh Bacscsán. Századik életévének betöltésekor kijelentette: „Szeretném, ha nagyot nevetnétek, ha azt halljátok, hogy meghaltam.”

(fotó: pz10.com, forrás: MTI)