Jump to content

Új, provokatív formában mutatja be a 20. és 21. század háborúit egy brit múzeum

2014. 07. 15. 15:39

Műalkotásokkal gazdagított kontextusban mutatja be a 20. és 21. század háborúinak történetét a brit Imperial War Museum (IWM), amely a héten nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

A múzeum két évvel ezelőtti bezárásáig az intézmény üvegtetejű átriuma a katonai eszközök egyfajta temploma volt, amelyben első világháborús biplánok, rakéták, harckocsik és tankok sorakoztak. Az intézmény új csarnokában ezeket a tárgyakat egy sor műalkotás, köztük Stanley Spencer, a Turner-díjas Steve McQueen és Bill Woodrow alkotásainak társaságában vehetik szemügyre a látogatók.

Nigel Steel, a múzeum vezető történésze szerint a tárlat célja, hogy a hadműveleti rész mögé tekintve megmutassa, milyen hatással volt a háború az emberek életére, és milyen társadalmi, politikai változásokat eredményezett. Mint hangsúlyozta, provokáció révén szeretnék kérdezésre sarkallni az embereket, és ehhez kiváló eszköz a művészet.

A háborút nagyrészt férfi szemszögből bemutató tárlaton a női oldal is megjelenik: a második világháborús alkotások közt található például Elsie Dalton Howland 1942-es A Nursery School for War Workers’ Children című munkája. A festmény olyan kisgyerekeket örökít meg, akiknek édesanyját egész napos munkára hívták be a háború alatt.

Az Imperial War Museum július 19-én nyitja meg ismét a kapuit a látogatók előtt.

(fotó: smartlayover.com, forrás: MTI)