Jump to content

Második világháborús emlékeket állít ki egy kínai magánmúzeum

2014. 07. 28. 13:54

A japán megszállás több mint 400 tárgyi bizonyítékának kiállítására készül Kína egyik legnagyobb magánmúzeuma Szecsuan tartományban. Az ezt szolgáló új kiállítótermet egy ismert japán építőművész tervezte térítésmentesen.

A közönség elé kerülő tárgyak között lesznek hivatalos dokumentumok, japán katonák levelei, a japán katonai sikereket népszerűsítő propagandaanyagok, de például lövedékek maradványait, japán tisztek kardjait is közszemlére teszik.

A relikviáknak egy új, 3500 négyzetméter alapterületű kiállító-terem ad majd otthont, amelyet kifejezetten arra a célra alakítottak ki, hogy a második világháborúban elkövetett japán rémtettek emlékhelye legyen. Hivatalos megnyitója szeptember harmadikán lesz, a Japán elleni háborúban aratott kínai győzelem közelgő évfordulóján.

A tervező, Iszozaki Arata 83 éves japán építész, akinek nevéhez számos japán és külföldi, így egyesült államokbeli, ausztráliai, spanyolországi, görögországi, lengyelországi, katari, vietnami és kínai épület megalkotása fűződik.

A Csiencsuan múzeumot Fan Csien-csuan vállalkozó, műgyűjtő alapította, és 2005-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Több tucat termében néprajzi, a vencsuani földrengéssel kapcsolatos és a japán elleni háborúval összefüggő kiállítások is megtalálhatók. A több millió műtárgyból 121-et az „első osztályú nemzeti kincs” kategóriába soroltak.

(fotó: japanfocus.org, forrás: MTI)