Jump to content

Megrongálták a Szépművészeti madridi kiállítását

2014. 08. 04. 20:46

Egy francia állampolgárságú turista megrongálta a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Art on the Street from Budapest című madridi szabadtéri kiállítását. Az elkövető egy Leonardo-grafika másolatát próbálta ellopni a szombatról vasárnapra virradó éjszaka.

A francia turista a Tanulmány két harcos fejéhez című rajz másolatát vágta ki, a Szépművészeti által szerződtetett spanyol éjjeliőr azonban a tolvajt ártalmatlanná tette és a rablást megakadályozta.

Tájékoztatásuk szerint az anyagi kár a 400 euró értékhatárt nem haladta meg, a spanyol büntetőjogi szabályozás értelmében ezért a rendőrség elengedte az elkövetőt, és a Szépművészetire bízta annak eldöntését, hogy kíván-e feljelentést tenni a tolvaj ellen, ezzel azonban a múzeum nem élt.

A kiállítás szponzora, a Hewlett Packard pótolta a képet; az „eredeti” másolatot a rablás után a Szépművészeti kiállításának madridi önkéntes koordinátora vette magához.

A két budapesti múzeum Madrid belvárosában, a Plaza de Colónon július közepétől augusztus 9-ig mutatja be 25 remekművét, mások mellett El Greco, Leonardo, Raffaello, Velázquez, Goya, M.S. mester, Szinyei Merse, Ferenczy és Munkácsy műveinek pontos reprodukcióit három méter magas molinókon, összesen nyolc installáción.

(fotó: civiltudomany.blog.hu, forrás: MTI)