Jump to content

Augustus villájának eddig nem látott részét is megnyitják az évfordulóra Rómában

2014. 08. 08. 14:35

Augustus villájának eddig nem látott termeit is megnyitják a római császár halálának 2000. évfordulóján, amelyről rendkívüli régészeti meglepetésekkel, kiállításokkal és konferenciával emlékeznek meg Rómában. Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus augusztus 19-én, a campaniai Nola városában hunyt el 14-ben.

A császárról és koráról egész nyáron az Augustus-fórumon rendezett multimediális előadás emlékezik meg. A római birodalom megalapítójának tartott római császár halála kétezredik évfordulójára emlékező programok nagy része szeptembertől kezdődik Rómában. - közölte Dario Franceschini kulturális miniszter és Mariarosaria Barbera, a római műemlékvédelmi felügyelőség vezetője.

Szeptember 12-től látogatható lesz Augustus feleségének, Líviának a Prima Porta római városrészben megmaradt és az évfordulóra restaurált villája. Az épület falait kertet idéző freskók díszítették: az eredetiek a Museo Nazionale Romano római régészeti múzeumba kerültek. A villa falaira tökéletes másolatokat helyeztek vissza.

Szeptember 17-én olasz és külföldi tudományos intézetek részvételével nemzetközi konferencia idézi fel Augustus életét és tetteit a római Altemps-palotában levő régészeti múzeumban. A következő naptól kétszeresére bővül a Palatinus-dombon lévő Augustus-villa látogatható termeinek a száma.

Az évfordulóra nyitják meg október elsejétől a vicus Iugarius ókori utcát, amely a Forum Romanumot az egykori zöldségpiaccal, a Forum Holitoriummal kötötte össze. A császárral azért áll kapcsolatban, mivel a vicus Iugarius az Augustus fogadott apjaként ismert Iulius Caesar által emelt és Augustus által befejezett Iulia bazilikától indult. Ebben az utcában lakott később a költő Ovidius is.

Augustusról a császár által emelt műemlékeket őrző többi olasz városban is megemlékeznek, Milánótól, ahol uralkodása alatt színház épült, a szicíliai Siracusáig, ahol diadalívet építettek a császárnak.

(fotó: sikerado.hu, forrás: MTI)