Jump to content

UTOLSÓ - Rába Roland rendezi a Proton új bemutatóját

2014. 08. 11. 16:28

Ionesco Rinocéroszok című drámája alapján készül az új Proton-bemutató Rába Roland rendezésében. A társulat improvizációinak felhasználásával készült előadás szeptember 11-12-13-án látható a Trafóban.

Létezik félelmetesebb, fenyegetőbb, pusztítóbb erő az embertömegnél? Világméretű járvány, szökőár, tűzvész vagy földrengés – egyik sem hasonlítható ahhoz a morális romboláshoz, amit az emberiség okozhat saját magának. – olvasható az alkotók ajánlójában.

Inspirációként szolgált Eugene Ionesco Rincéroszok című drámája, melyben egy hétköznapi kisvárosban különös járvány üti fel a fejét. Az emberek hirtelen furcsa tüneteket észlelnek magunkon, majd egyik pillanatról a másikra rinocérosszá változnak. Újdonsült testükben ösztönlényként falkákba verődve rohangálnak fel-alá a városban, lépésről lépésre átveszik a hatalmat, ellehetetlenítve a még „normális” emberek hétköznapjait. Pedig „…a félelem irracionális. A ráció le kell, hogy győzze.”

Rába Roland így nyilatkozott az előadásról: „A Proton Színházban Mundruczó Kornélnál egyértelmű cél, hogy mai témát dolgozzunk fel együtt. Lehet ez egészen konkrét, mondjuk egy egészségügyi intézmény bezárása, mint a Demencia című előadásunknál. De lehet ez egy kortárs dél afrikai író regénye, amit Szégyen címmel játszunk. A színház maga jelen idejű. Moliére vagy Shakespeare is azért friss és jelen idejű, mert a saját korukban a saját nézőikhez szóltak. A problémák nem nagyon változtak. A klasszikus is aktuális.

Az UTOLSÓ című előadás a Trafóval és a Proton Színházzal közös munka. Katasztrófa egy részben. Ionesco történetében egy várost támadnak meg az orrszarvúak, a mi esetünkben pedig egy bevásároló központban szabadulnak el furcsa lények. Csak a felvetés jött a román-francia szerzőtől, az inspiráció. Az előadás az áruk és a fogyasztás furcsa mániáját mutatja meg, ami engem is elért. Zavar a saját befolyásolhatóságom, ezért szeretnék erről mesélni."

(fotó: fidelio.hu, forrás: szinhaz.hu)