Jump to content

Elhunyt Lauren Bacall

2014. 08. 13. 09:45

89 éves korában meghalt Humphrey Bogart volt felesége, Lauren Bacall. A jellegzetes, füstös hangú, szúrós tekintetű karaktereiről ismert színésznő számos ismert filmben játszott és még utolsó éveiben is feltűnt néhány alkotásban.

Lauren Bacall 19 évesen forgatta le első filmjét, a Howard Hawks rendezte Szegények és gazdagokat, Humphrey Bogarttal a másik főszerepben. Ebben alapozta meg azt a bizonyos figurát, a füstös hangon búgó, mindenkitől önálló végzet asszonyát, ami a korai karrierjére jellemző volt. Bogarttal játszott együtt megint a Hosszú álom című Raymond Chandler-adaptációban, a Sötét átjáróban és a Key Largóban is. 1945-ben házasodtak össze, Bacall akkor még mindig 19 volt, Bogart pedig 44.

Bacall szerepelt többek között John Wayne utolsó filmjében, az 1974-es Mesterlövészben, az ugyanebben az évben készült Gyilkosság az Orient-Expresszenben, az 1990-es Stephen King-adaptációban, a Tortúrában és Robert Altman 1994-es Divatdiktátorokjában. Élete egyetlen Oscar-jelölését 1996-ban szerezte meg a Tükröm, tükröm… című filmért, amiben a főszereplő és rendező Barbra Streisand édesanyját alakította. 2010-ben életműdíjat kapott az akadémiától a film aranykorában játszott fontos szerepéért.

Bacall időskorára sem állt le a munkával, két Lars von Trier filmben is játszott (Dogville, Manderlay), Nicole Kidman mellett szerepelt a Születésben, 2006-ban saját magát alakította a Maffiózók egyik epizódjában, idén pedig a Family Guyban egy szinkronszerepében is feltűnt.

(fotó: wall.alphacoders.com, forrás: index.hu)