Jump to content

Tüske László lett az OSZK új főigazgatója

2014. 08. 14. 08:53

Tüske Lászlót, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárát bízta meg öt évre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatói teendőivel az emberi erőforrások minisztere - közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az Emmi idén március 13-án írt ki pályázatot az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói állására, amelyre a felhívásban megjelölt határidőig hárman jelentkeztek - olvasható a minisztérium szerdai közleményében.

„A pályázatokat két egymástól független testület, az Országos Könyvtári Kuratórium és a kultúráért felelős miniszter által felkért tagokból álló bíráló bizottság személyes meghallgatással egybekötve értékelte” - fogalmazott a tárca. Mindkét testület egyhangúlag Tüske Lászlót javasolta az OSZK főigazgatói posztjára. Tüske László arab- és iszlámkutató, az oktatás és kutatás mellett az Orientalisztikai Tudományos Bizottság tagja, szakterülete az arab irodalom.

Korábban közös megegyezéssel február 12-én távozott az OSZK éléről Szemerei Péter, akit 2013. szeptember 26-án bíztak meg az intézmény vezetésével Sajó Andrea távozása után. Azóta szintén megbízottként Káldos János irányította a nemzeti könyvtár működését.

(fotó: atv.hu, forrás: MTI)