Jump to content

Réthly Attila Szombathelyen rendez

2014. 08. 17. 13:22

Augusztus 16-án mutatják be a szombathelyi Karneválszínházban az Olasz szalmakalap című Eugene Labiche-bohózatot Réthly Attila rendezésében.

Fadinard esküvőjének ragyogó reggelén a lova megeszi egy tilosban járó úriasszony szalmakalapját. A hölgy és ellentmondást nem tűrő szeretője hazáig üldözik, és nem tágítanak: a kalap pontos mását követelik, hogy le ne bukjanak a féltékeny férj előtt. Fadinard elindul a kalapért, nyomában a szigorú após, a mit sem sejtő menyasszony, a süket tanú, a szerelmes unokatestvér és a nagycsalád nyolc taxival. A nászmenet átzúdul a városon, a kalapbolttól a bárónő zsúrján át egy ismeretlen lakásig, egyik félreértést és botrányt követi a másik, míg estére Fadinard háza elé érnek. Az esküvőn már túl vannak, de a kalap még mindig nincs meg…

Eugene Labiche a francia bohózat atyja. Olasz szalmakalap című legendás darabja százötven éve járja a világ színpadait, a párizsi Comédie Française az elmúlt évadban újította fel. A mű főszerepét játszotta Orson Welles, Lawrence Olivier és Fernandel, szövegére Nino Rota vígoperát komponált, több film is készült belőle.

A szombathelyi produkció azért különleges, mert Hamvai Kornél fordította és rövidítette le, tette maivá a szöveget. Rendezője Réthly Attila, aki az előző évben mutatkozott be a karneválon a Félúton a fórum felé című előadás színpadra állításával. A zenés komédia története komikus, lehetetlen helyzetek sorozatából áll, elejétől a végéig nevetésre késztet.

Réthly Attila így nyilatkozott az előadásról: „Egy olyan nehezen megfogható műfaj, mint a bohózat, nagyon sok technikai készséget, felkészültséget és tapasztalatot igényel a színésztől. A legfontosabb kérdés most az, hogy egy fiatal pályakezdőnél milyen eszközökkel, milyen mellékutakon járva tudom elérni a megfelelő eredményt. A bohózat – ha sikerül – tényleg maga a könnyedség. (…) Nevettetni a nézőt, annál hálásabb feladat nincs is – mi ebben a kihívás? Pedig minden egyes poénért meg kell küzdeni. A látszólagos könnyed szórakoztatás így tud tartalmassá válni.”

(fotó: vaol.hu, forrás: szinhaz.hu)