Jump to content

Három év termése az októberi Magyar Filmhéten

2014. 08. 18. 17:14

Három év termését mutatja be a Magyar Filmhét, amelyet október 13. és 19. között első alkalommal rendez meg a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

A seregszemlén a 2012. január 1. és 2014. december 31. között magyarországi moziforgalmazásban vagy televízióban vetített, illetve vetítendő, a nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt játékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek, kisjátékfilmek és animációs filmek lesznek láthatók. A filmhétnek a Művészetek Palotája, a Cinema City MOM Park, a Tabán és a Puskin mozi ad helyet.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója kiemelte: a filmhétre független filmeket is lehet majd nevezni, tehát azokat is, amelyek nem a filmalap vagy az NMHH támogatásával készültek. Nevezni a hétfőn indult www.filmhet.hu weboldalon lehet szeptember 8-ig. A filmhéten 17 kategóriában osztanak majd díjat, a műfaji díjak mellett 11 alkotói elismerés is gazdára talál, a díjakat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján ítélik oda.

Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) főigazgatója bejelentette: a díjkiosztó és a megnyitó a Művészetek Palotájában lesz, ahol október 13-án a három Oscar-díjat nyert Casablanca magyar alkotója, Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves, felújított, digitalizált némafilmjét vetítik. Az alkotás azért is különleges, mert ez Jászai Mari egyetlen filmes felvétele.

A seregszemle kísérőprogramjaként az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 22-től In Memoriam címmel a magyar film legendás alkotóinak műveit tűzik műsorra.

(fotó: moziberles.hu, forrás: MTI)