Jump to content

Ma alakul meg hivatalosan is a Sopron Balett

2014. 08. 19. 10:01

A negyedszázaddal ezelőtt rendezett páneurópai piknik korát felidéző, Végtelen Európa című táncfantázia bemutatójával alakul meg hivatalosan is a Sopron Balett.

Pataki András, a társulatnak otthont adó Soproni Petőfi Színház igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2012 májusi kinevezésekor két évet kért ahhoz, hogy tisztázza, képesek-e a táncművészetet a legmagasabb művészi szinten beemelni és beépíteni a teátrum munkájába. A tánctagozat létrehozásával Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművészt, koreográfust, a Győri Balett örökös tagját, a most bemutatkozó produkció egyik alkotóját bízták meg.

A társulat a klasszikus és a modern stílusban egyaránt képzett nyolc - négy férfi és négy női - táncossal kezdte meg a munkát, először zenés darabokban, majd önálló táncprodukcióval állva a közönség elé. A csapatnak jelenleg 14 állandó tagja van, akikhez erre a produkcióra négy vendégművész csatlakozik. Köztük van William Fomin Harangozó-díjas magántáncos, a Győri Balett örökös tagja.

A Végtelen Európa című előadás nem hagyományos táncmű, sokkal inkább egy összművészeti alkotás, amelyben a tánc, a videó, a zene és a fényfestés egy összetett produkcióban jelenik meg. A munkában nagy szerepet vállalt Bordos László Zsolt fényfestő, akinek 3D-s animációi szó szerint egy új dimenzióba viszik a darabot.

A Végtelen Európa története az egyéni és csoportos szabadság­vágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról, és azok feloldásáról szól. Mindezt egy ház - azaz egy ország - lakóinak egy napján keresztül mutatja be az előadás, teret engedve közben az álmoknak és vágyaknak, a távoli és a közelmúlt képeinek, valamint a jelen aktualitásainak. A főszereplőket egy bukott angyal és egy szeráf kíséri végig a történeten.

(fotó: sopron.hu, forrás: MTI)