Jump to content

Bocsánatot kért kábítószerező fia miatt Jackie Chan

2014. 08. 21. 14:33

Saját hibájának nevezte fia illegális droghasználatát Jackie Chan hongkongi akciófilmsztár, a kínai drogellenes kampány arca, aki bevallása szerint sosem volt elég jó apa és nem fordított kellő figyelmet gyermeke nevelésére.

A harcművészeteket felvonultató filmjeivel nemzetközileg ismertté vált színész több mint 22 millió követővel rendelkező mikroblogfiókján azt írta: fiának elmúlt napokban kipattant drogbotránya komolyan megrázta. Érzéseiről Chan úgy fogalmazott: apaként fájdalmat érez és dühös, közéleti személyiségként pedig szégyelli magát. A színészt 2009-ben Peking az országos drogellenes kampány nagykövetévé nevezte ki, arca kábítószerélvezet-ellenes hirdetések és plakátok ezreiről köszönt akkor vissza.

Chan részben saját hibájának nevezte fia bűnét és úgy fogalmazott: az eset azt bizonyítja, hogy nem nevelte elég jól a fiát, akivel most együtt vállalja a felelősséget és „a társadalom előtt meghajolva bocsánatot kér”. „Remélem, hogy a fiam ügyének leckéjét komolyan veszik a fiatalok és távol maradnak a drogoktól.” - fogalmazott Chan.

A színész fiát, a 32 éves Jaycee Chant múlt hét végén vették őrizetbe, miután egy pekingi masszázsszalonban marihuána fogyasztásán kapták. A rajtaütést követő vizsgálat során a színészként és énekesként szárnyait próbálgató Jaycee otthonában - pontosabban egy Jackie Chan nevén lévő pekingi villában - több mint 100 grammot találtak a Kínában tiltott szerből. A férfi az állami televízióban kért bocsánatot és bevallotta: 2006 óta fogyaszt marihuánát.

Chan fiát a 23 éves tajvani Kaj Ko feltörekvő színésszel, számos hazai és nemzetközi márka reklámarcával együtt kapták szerhasználaton, őt ezért 14 napos elzárásra ítélték. Ko a hét közepén könnyek közepette, fogdai ruhában kért bocsánatot rajongóitól és családjától. Ko maga is drogellenes nagykövet az országban, a tajvani média szerint többmilliós perek várhatnak rá szponzori szerződései megszegése miatt.

A kínai sajtóban megjelent jogi vélemények szerint nem valószínű, hogy a két fiatal komolyabb büntetést kapna, a South China Morning Post által megkérdezett jogász szerint Jaycee-re a korábbi eseteket alapul véve fél év börtön várhat.

Az elmúlt hónapokban számos híresség bukott le az országban droghasználat miatt, színészek, rendezők, forgatókönyvírók is. A sokasodó esetek a hatóságok fokozott drogellenes kampányának is betudhatóak, amelyet az elmúlt két évtized legszigorúbbjaként emleget a hivatalos kínai média.

(fotó: telegraph.co.uk, forrás: MTI)