Jump to content

Fassbinder, Peter Weiss és Schilling a Katonában

2014. 08. 27. 12:13

Nyolc premierrel – köztük egy hazai ősbemutatóval – várja közönségét a 2014/15-ös évadban a Katona József Színház.

Az évad első bemutatója október 15-én lesz a Sufniban. A Rainer Werner Fassbinder kultikus művéből adaptált Petra von Kant című előadásban többek közt Pelsőczy Rékával, Bodnár Erikával és Pálmai Annával találkozhatnak a Katona nézői. A darabot a Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában idén végző Székely Kriszta rendezi.

A mű a német filmtörténet fenegyerekeként számon tartott Fassbinder talán legjelentősebb drámája, amely a belőle forgatott filmmel együtt az 1960-70-es évek paradigmaváltó alkotásai közé tartozik mind a szerelem, a szexualitás, mind pedig a nemi szerepek és az emberi kapcsolatok ábrázolásában.

Október 16-án az M/S bemutatóját tartják meg a Kamrában, Dömötör András rendezésében. Peter Weiss számos brechti stílusjegyet viselő, „színház a színházban” felépítésű darabja meghökkentő és egyedi módon ábrázolja az osztályok szűnni nem akaró harcát és az emberi szenvedést. Egy nappal később, október 17-én a Katona nagyszínpadának idei első bemutatójára kerül sor. A két Korea újraegyesítése című francia kortárs darabot Máté Gábor állítja színpadra. Szerzője, Joël Pommerat író-rendező, a mai francia színház egyik legfontosabb szereplője. A produkció magyarországi ősbemutató.

Az évad további részében Mike Leigh Abigail bulija című drámáját, melyből angol tévéjáték is készült, a Kamrában láthatják a nézők, Ascher Tamás rendezésében. Ezzel párhuzamosan a nagyszínpadon Zsámbéki Gábor Bertolt Brecht művét, a Kurázsi mama és gyermekeit viszi színre.

Márciusban Gothár Péter rendezésében Sarkadi Imre Oszlopos Simeonját mutatják be a Kamrában. Ugyanott májusban pedig Kovács D. Dániel dolgozik majd a társulattal, egy kortárs orosz szerzők művei alapján készülő, Cukor Kreml című produkcióban. A nagyszínpad idei utolsó premierjére április végén kerül sor: Goethe Faustját Schilling Árpád állítja színpadra.

A színház több ezer fiatalt elérő Ifjúsági Programja - elsősorban a kirekesztés és a szegregáció kérdéskörét körüljárva - ebben az évadban is folytatja munkáját. Újdonság a Katona mobilszínházi projektje, melynek során Katona klubos és a Magdolna-negyedben élő fiatalok dolgoznak majd együtt a VIII. kerületben. Folytatódik a Katona+ sorozata is: a színház előcsarnokában továbbra is koncertekkel, felolvasóestekkel, vitaestekkel, gyerekprogramokkal és egyéb kulturális eseményekkel találkozhatnak a nézők. A programsorozatot szeptember 13-án Jónás Vera Experiment koncertje nyitja.

Ahogy ez már hagyomány, a hétfői évadnyitón kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák.

(fotó: kulturpart.hu, forrás: szinhaz.hu)