Jump to content

Rátóti Zoltán marad a kaposvári színház élén

2014. 08. 27. 13:49

Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója további öt évre szóló megbízást kapott a társulat vezetésére, így 2015-től a második igazgatói ciklusát kezdheti a teátrum élén.

Rátóti szóbeli kiegészítésében kiemelte: az elmúlt négy év során „misszióvá vált” számára a kaposvári színház. A megszerzett tapasztalat csak megerősítette abban, hogy ezt a munkát folytatni szeretné – mondta, majd hozzátette: megválasztása esetén már „sokkal tapasztaltabban és sokkal érettebben” tud tenni Kaposvár kulturális életéért és ezen belül a Csiky Gergely Színházért.

Rátóti Zoltán egyedül pályázott az igazgató posztra. Kinevezését a nyolctagú szakmai bizottság és a közgyűlés is egyhangúlag támogatta.

Az igazgató a felújítási munkálatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „reményeik vannak” a színház felújítására, de jelenleg nincs konkrét ígéret, „jelen gazdasági helyzetben ez hazardírozás is lenne.”

A magyarországi „Globe színház” ötletéről szólva elmondta: megálmodója, Sárkány Sándor örömmel adja ötletét és tervét Kaposvárnak, különösen, hogy egy kőszínházhoz lenne kapcsolható a megvalósulás. Ezzel nyári színházi központtá válhat a város, és a felújítás idejére is lenne játéktere a társulatnak - mutatott rá az igazgató, aki szerint a Globe felépítése 300-350 millió forintba kerülne, a téliesítéséhez pedig további százmillió forintra lenne szükség.

Rátóti Zoltán a pályázatában azt írta, hogy a következő évadok megtervezésénél továbbra is az utóbbi három év gyakorlatát szeretné követni, azaz minden évad tartalmazzon egy klasszikus darabot, egy operettet, egy vígjátékot, egy zenés színművet és egy kortárs magyar vagy külföldi színművet. A kaposvári társulat az elmúlt négy évadban húsz kortárs magyar, tizenegy kortárs külföldi szerző darabját, kilenc klasszikus, nyolc zenés, valamint hét gyermek- és ifjúsági darabot mutatott be csaknem ezer előadáson.

Az igazgató azt tervezi, hogy a 2015/2016 évad első bemutatója 2015. október 15-én Huszka Jenő nagyoperettje, a Szép juhászné lesz, abból az alkalomból, hogy 60 évvel ezelőtt ezen a napon ünnepi díszelőadással ünnepelték meg a Csiky Gergely Színházban az állandó társulat létrehozását és a színház felújítását.

(fotó: origo.hu, forrás: szinhaz.hu)