Jump to content

Fodor Tamás kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját

2014. 09. 04. 13:12

Fodor Tamás kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. Az elismerést szeptember 21-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házában adják át a Színikritikusok Díjának gálaestjén.

A Színházi Kritikusok Céhe negyedik alkalommal ad át életműdíjat. A Színikritikusok Díja tizenöt kategóriájával szemben itt nincsenek jelöltek, a szakmai szervezet tagsága többfordulós szavazás útján dönt arról, ki kapja az elismerést. Az életműdíjat először, 2011-ben Törőcsik Mari vehette át, 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező kapta az elismerést.

A negyedik díjazott Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója. "A fiatalok főleg színészként ismerhetik. Legutóbb őszülő szakállas nőként pompázott I. Erzsébet, a sértett szűz királynő szerepében egy független előadásban. Igazi bohóc, a keményebb fajtából, aki bántóan tud lovai közé csördíteni. De sokáig találkozhattunk vele a színházterem ajtajában, amikor mint igazgató éppen jegyet szedett. Abban a színházban, a Stúdió K-ban, amit alapított és vezetett is bő négy évtizedig. Nemrég átadta színháza piciny kormányát. Valahogy mindig a periférián, az erőtől, hatalomtól mentes széleken alkotott, ma is ott kell keresni." – írja róla Tompa Andrea.

Fodor Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-pedagógia szakon. Az 1960-ban alakult Universitas együttes alapító tagja, színésze, rendezője volt. 1965-67 között a József Attila Színház, 1969-72 között az Irodalmi Színpad művésze. 1971-ben vezetésével alakult meg az Orfeo Stúdió, amely 1974-től Stúdió K néven működött. Volt a Pannónia Filmstúdió szinkronrendezője, tanított a Zeneművészeti Egyetemen. 1986-tól a Szolnoki Szigligeti Színház tagja, 1987-90 között főrendezője volt. 1988-ban Jászai Mari-díjat kapott.

A Színikritikusok Díjáról és a jelöltekről bővebb információ a Színházi Kritikusok Céhe honlapján (kritikusceh.wordpress.com) olvasható. A közönség számára is nyilvános díjátadó ünnepségre a Trafó jegypénztárában, valamint a www.trafo.hu oldalon lehet jegyet váltani.

(fotó: szinhazkolonia.hu, forrás: MTI)