Jump to content

83 éve született Latinovits Zoltán

2014. 09. 09. 16:00

Ezen a napon, szeptember 9-én ünnepelné 83. születésnapját a „Színészkirályként” is emlegetett legenda, Latinovits Zoltán.

A Gundel családból származó Latinovits Zoltánt, akinek pályáját a viták és a botrányok éppúgy végigkísérték, mint a bravúros alakítások (Rómeó, Szindbád, Cipolla, Krisztyán Tódor, Kárpáthy Zoltán vagy a Tóték őrnagya), Kossuth- és Jászai-díjjal is kitüntették. Színpadi és filmes szerepei mellett híresek voltak versmondásai is. Ködszurkáló címen megjelent önéletrajzi könyve 1973-ban jelent meg.

Tragikus halála éppolyan ellentmondásos, mint Latinovits élete és művészete. Míg egyesek úgy tartják, hogy véletlen balesetben vesztette életét, a valószínűbb magyarázat szerint önként vetette magát vonat alá Balatonszemesen 1976. június 4-én.

Sírfelirata így szól: „Vándor, ki erre jársz, Sírj vagy nevess, Zokogó víz Balatonszemes Fái görcsben a tóra hajolnak, Hatalmas nagy fia holtán Ki voltál Latinovits Zoltán. Pünkösdi lángnyelv júniusi szélben Lecsap a habokra, parányi vakokra Boldog vagonokra. Napfogyatkozás egy júniusi éjben.”

(fotó: filmarchive.hu, forrás: youtube.com)