Jump to content

Kerényi Imre is rendezni fog az Újszínházban

2014. 09. 12. 12:48

Hét bemutatót, négy nagyszínpadi és három stúdiószínpadi premiert tervez az idei évadban az Újszínház, amelynek Esztergályos Cecília is tagja lett és amely 2015 májusában megrendezi a II. Keresztény Színházi Fesztivált.

Dörner György igazgató a színház évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: a Színházak éjszakáján, szeptember 20-án mutatják be Pozsgai Zsolt Meztelen éj... Mozart című darabját a Bubik István Stúdiószínpadon. Az előadás főszerepeit Kökényessy Ági és Almási Sándor játssza, Gaál Ildikó rendezésében.

Az igazgató a műsortervet ismertetve elmondta: ebben az évadban a korábbiaknál kevesebb bemutatót tartanak, mert a repertoárt már feltöltötték. A nagyszínpadon október 17-én mutatják be Tamási Áron Énekes madár című darabját, Magyar Attila rendezésében. A stúdiószínpadon november 28-án Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét láthatja a közönség, Gaál Ildikó rendezésében.

December 12-én láthatja először a közönség Topolcsányi Laura A toll című vígjátékát. Kökényessy Ági, akinek ez lesz második nagyszínpadi rendezése, elmondta: a színház belső életéről, a színészek helyzetéről szóló vígjáték az első kortárs bulvár. A nyolcszereplős darabban, amely egy vidéki színházról szól, igaz történetek is elhangoznak, kulisszatitkokat tudhat meg a néző.

Wass Albert A funtineli boszorkány című művét is műsorra tűzi a színház: az előadást Kerényi Imre rendezésében február 6-án a nagyszínpadon láthatja először a közönség. Dörner György kiemelte: aki olvasta a regényt, tudja, hogy alapmű, aki pedig nem, az remélhetőleg az előadás nyomán el fogja olvasni a három kötetet.

Március 27-én a stúdiószínpadon mutatják be Albert Péter HangEmberek – avagy a magyar szinkron tündöklése és... című darabját, amely a 1980-as évek elejétől napjainkig mutatja be a szinkronstúdiók világát és a színészek életén keresztül a társadalomban történő változásokat. Az előadást Kautzky Armand rendezi. Az évad utolsó premierje Kocsis István Az áldozat (Szt. Margit legendája) című drámája lesz, amelyet terveik szerint Nagy Viktor állít színpadra.

Az előző évadról szólva Dörner György a Keresztény Színházi Fesztivál sikerét emelte ki, hozzátette, hogy reményeik szerint minden évben megrendezik a különleges eseményt.

Az Újszínház leszerződtette Bordán Irént és Esztergályos Cecíliát, emellett Koncz Gábor – aki már indulásuktól kötődött a színházhoz – szintén a társulat tagja lett. A nézőteret 100 személyessé bővítették, az előteret pedig felújították.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a színház múlt évadban elhunyt színművészéről, Helyey Lászlóról ifjúsági bérletet neveztek el és megalapították a Tintásüveg-díjat, amelyet minden évben a színház legjobb női és férfi színészének ítélnek oda a közönség szavazatai alapján. Az idei díjazottak Koncz Andrea és Helyey László színművész.

(fotó: kulturpart.hu, forrás: szinhaz.hu)