Jump to content

Hat bemutatóval indul az évad a Vígszínházban

2014. 09. 13. 13:19

Kezdődik az évad a Vígszínházban: az idén 12 bemutatót, köztük Bulgakov, Shakespeare, Brecht, Goldoni, Molnár Ferenc és Spiró György műveit láthatja a közönség.

Eszenyi Enikő igazgató a színház sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeptember-októberben hat bemutatóval indul az évad. A szezonban nemzetközi sikereket is elért rendezők dolgoznak a színházban: Marton László, Michal Docekal, Alföldi Róbert, Bodó Viktor, Gothár Péter, Valló Péter és Robert Wilson rendezése is látható lesz.

Elmondása szerint a Vígszínház elkötelezett abban, hogy továbbra is a magyar és a világirodalom remekműveit tárja a nézők elé. „Továbbra is ápoljuk tradícióinkat és keressük az újat.” – fogalmazott Eszenyi, hozzátéve, hogy a kortárs darabok bemutatása is feladatuk.

Az évad elején két előadással az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeznek. A nagyszínpadon vasárnap, a magyar dal napján a Ha majd egyszer mindenki visszajön… című produkciót tűzik műsorra, októberben pedig a Robert Wilson rendezte 1914-et láthatja a közönség.

A nagyszínpadon október 12-től látható Bulgakov A Mester és Margarita című műve, Michal Docekal rendezése. Shakespeare Julius Caesar című drámáját Alföldi Róbert állítja színpadra, a premiert december 6-án tartják. Bodó Viktor rendezésében láthatja a közönség márciustól Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusopera című művét, a Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként.

A Házi Színpadon, ahol három bemutatót terveznek, a fiatalok évada lesz az idei. Elsőként Mátyássy Áron filmrendező, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem két rendező szakos hallgatója, Székely Kriszta és Kovács D. Dániel dolgozik a társulattal. Egy kortárs amerikai darabot, Heather Raffo Fátyol nélkül című művét láthatja a közönség október 11-i bemutatóval, majd decemberben a Polcz Alaine önéletrajzi írása alapján készült Asszony a frontont mutatják be.

Eszenyi kitért arra is, hogy a színház nemzetközi kapcsolatai bővülnek. Októberben egy szentpétervári társulat, a Vera Komisszarzsevszkaja színésznőről elnevezett színház érkezik vendégjátékra, míg tavasszal a Vígszínház játssza a Mikvét Szentpéterváron. Októberben a Toldi című előadás a pozsonyi Astorka Fesztiválon vesz részt. A kolozsvári Interferenciák Fesztiválra pedig meghívták a Jóembert keresünk című produkciót.

A Vígszínház programjaival idén is csatlakozik helyi és országos tematikus napokhoz, gyerekelőadásokat és fiataloknak szóló foglalkozásokat is tartanak. Szeptember 20-án megrendezik a VÍGnapot, a Színházak éjszakájával egybekötve, 21-én pedig megünneplik a magyar dráma napját.

(fotó: sikerado.hu, forrás: szinhaz.hu)