Jump to content

Aknay János festőművész kiállítása Pécsen

2015. 03. 14. 13:40

Aknay János Kossuth-díjas festőművész munkáiból nyílt kiállítás Pécsett pénteken Az emlék jelene címmel.

A Zsolnay-negyedben található Pécsi Galéria m21 látogatói május 10-ig az alkotó 114 festményét tekinthetik meg, köztük a Születés, a Megváltó, a Városvédő angyal elnevezésű kompozíciót és egyebek mellett az Emlék-sorozat darabjait.

Aknay János 1949-ben született Nyíregyházán, 1970-től Szentendrén él. A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Sebestyén Ferenc volt a mestere.

A grafikával, esetenként plasztikával is foglalkozó művész 1972-ben alapítója volt a Vajda Lajos Stúdiónak, 1986-ban az Art'éria Galériának, 1994-ben a Patak képzőművészeti csoportnak.

Tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek, a Szentendrei Művésztelepnek, a nagycenki Horváth és Lukács Galériának, a németországi zella-mehlisi Mythen képzőművészeti csoportnak.

Aknay János 1985 és 1993 között a zebegényi Szőnyi István Művészeti Szabadiskola rajz-, majd festőtanáraként is dolgozott.

Festészetének visszatérő motívuma a ház, az angyal, a bábu, a kereszt és az ablak a szentendrei architektúra elemeiből, valamint a város progresszív művészeti hagyományaiból táplálkozik.

Aknay János munkásságáért számos elismerést, köztük 2002-ben Munkácsy Mihály-díjat, 2010-ben Kossuth-díjat kapott.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: pwsdesign.com, forrás: MTI)