Jump to content

Könyvhét - megjelent Édouard Louis botránykönyve magyarul

2015. 06. 05. 12:01

Az elmúlt év egyik legnagyobb franciaországi könyvsikerének bizonyult Édouard Louis Leszámolás Eddyvel című önéletrajzi regénye, melyben a fiatal író felidézi, milyen volt melegként felnőni egy elmaradott észak-francia faluban. A szerző a Budapesti Francia Intézet és az Ab Ovo Kiadó meghívására az Ünnepi Könyvhét idején Magyarországra érkezik.

A Leszámolás Eddyvel 2014 elején jelent meg Franciaországban, és teljesen sokkolta a közvéleményt. A kritika irodalmi revelációként fogadta a hónapokig a sikerlisták élén álló könyvet, melyből egy év alatt 150 ezer példányt adtak el - mondta el az MTI-nek az önéletrajzi regény magyar fordítója.

Pataki Pál hozzátette, az eredetileg Eddy Bellegeule néven született Édouard Louis műve mostanáig 20 országban jelent már meg, ami elsőkönyves szerzőknél igen ritka. Amit Édouard Louis leír, abban semmi fikció nincs, csak a szülőfaluja nevét nem adja meg, de ennek is könnyedén utána lehet nézni - emlékeztetett a fordító, hozzátéve: az olvasók többségét sokként érte, hogy a 2000-es évek Franciaországában ilyesmik történhetnek Párizstól 170 kilométerre.

Édouard Louis szegény családból, egy ipari munkások lakta, kis pikárdiai faluból származik, ahol a férfiak annál jobban tisztelnek valakit, minél keményebb, legkedvesebb időtöltésük pedig a lerészegedés és a verekedés: a kis Eddy melegként születik egy agresszív, rasszista és homofób környezetbe. Kiskorától egyértelmű, hogy nem olyan, mint a többi fiú; magas hangja, kislányos mozdulatai vannak, nem érdekli a foci és a férfias időtöltések, így előbb-utóbb rájön, hogy más, mint a többiek, akik aztán elkezdik csúfolni, majd rendszeresen bántalmazni - szólt a regényről a fordító. Beszámolója szerint Édouard Louis szinte szociográfiai pontossággal írja le történetének hátterét, de végig a saját, személyes sztorijából merítve.

A még mindig csak 22 éves szerző részletesen ábrázolja, hogyan ragad bele egyre jobban az áldozati szerepbe, miként próbálkozik lányokkal, majd hogyan lázad fel ez ellen a teste, és röviden arról is szól, miként döbben rá, hogy nem a falujában megtapasztalt életmód az egyetlen lehetséges minta - mondta el a kötetről Pataki Pál.

Édouard Louis az Ünnepi Könyvhét során, szombaton és vasárnap az Ab Ovo standjánál, illetve a Francia Intézet könyvesboltjában dedikálja kötetét, melynek hivatalos bemutatóját a Francia Intézetben tartják a szerző részvételével június 8-án.


(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:ici.radio.canada.ca)