Jump to content

Ünnepel az Anima Musicae Kamarazenekar

2015. 06. 16. 14:33

Koncerttel ünnepli ötödik születésnapját az Anima Musicae Kamarazenekar az Óbudai Társaskörben szombaton. A hangversenyen "példaképeikkel", Baráti Kristóf és Rolla János hegedűművészekkel, Dinyés Soma csembalóművésszel és Dukay Barnabás zeneszerzővel, karmesterrel lépnek színpadra, az est házigazdája G. Horváth László, az együttes művészeti vezetője lesz.

A koncerten Purcell In nomine című műve, Dukay Barnabás 14 mélyhegedűre írt hangszeres motettája, a Magány és csend ősbemutatója, egy Dinyés Soma által rekonstruált Bach-mű, Saint-Saens Bevezetés és rondo capricciosója, valamint Dvorák Szerenád című alkotása hangzik el.

Dinyés Soma Bach-rekonstrukciója egy F-dúr concerto (BWV 1064R), amelynek előadásában szólistaként Papp Dániel (hegedű), Lachegyi Imre (blockflöte) és Nagy Csaba (oboa) lép színpadra. A darabra egyfajta "7. Brandenburgi versenyként" tekintenek, Bach híres sorozatának kvázi folytatásaként - tette hozzá.

Az Anima Musicae Kamarazenekar megalakulásáról felidézte: a Rolla Jánossal való találkozáskor döntötte el, hogy a zenekar, amelynek alapításán már régebb óta gondolkodott, vonós kamarazenekar lesz. Első próbájukat 2010 februárjában tartották 17 muzsikussal, majd júniusban adták bemutatkozó koncertjüket az Óbudai Társaskörben, amelyet azóta is egyik otthonuknak tekintenek. Az együttes tagjai vezető magyar szimfonikus zenekarok muzsikusai, sokan tanítanak is.

A zenekar az Óbudai Társaskör mellett sikeres koncerteket adott az Olasz Intézetben, a Zeneakadémián, a Magyar Rádió Márványtermében, a Hilton Szállóban és a Pannonhalmi Apátságban. Visszatérő vendégei Győr és Szeged városának, de több hangversenyt adtak Hamburgban és Bécsben is. Rangos fesztiválokon - így a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Kecskeméti Kodály Fesztiválon és az Ars Sacra Fesztiválon - is muzsikáltak - derül ki honlapjukról.

Az együttes 2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. „Summa Cum Laude” Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. Egy évvel később kiérdemelték a Junior Prima Díjat, amelyet először vehetett át zenekar a díj történetében.

Az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárja a barokk zenétől a 20. századi remekműveken át egészen a kortárs zenéig terjed. Rendszeresen tűznek műsorra a zenekar számára komponált új magyar műveket is.

(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:fidelio.hu)