Jump to content

Múzeumok éjszakája - Budapesti programok (2. rész)

2015. 06. 20. 10:13

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Múzeumok Éjszakája esemény budapesti programjait ajánljuk olvasóinknak.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a fény és a tűz különböző megjelenési formái játsszák a főszerepet. A múzeum programja kiegészül a Földművelésügyi Minisztérium erdőgazdálkodást és a magyarországi erdőket bemutató műsorával, az állami erdészeti társaságok kézműves foglalkozásokkal, interaktív játszóházzal és erdei ismereteket fejlesztő játékokkal várják az a családokat.

Kovácsmesterek kiállítása, és vezetett túrák várják az Öntödei Múzeumba érkezőket, akik megtekinthetik az 1964-ig működő öntöde utolsó napjáról készített filmet is. Megnyílik a Tűzmesterek című kiállítás is, amely a Magyarországi Kovácsmíves Céh kovácsainak mestermunkáit állítja ki. A kovácsok a múzeum kertjében avatják be a vendégeket szakmájuk rejtelmeibe.

Az Országos Széchényi Könyvtár programjának gerincét a humor adja: Sándor György A Semmittudás Egyeteme, avagy válogatott rögtönzéseim című műsorával kezdi az estet, majd Mikó István kabaréját láthatják a helyszínre érkezők A gyomor örömei címmel, a sort Vásáry Tamás Humor és zene című előadása zárja. Emellett lesz karikatúra rajzolás, kiállítás a Kisnyomtatványtár humoros dokumentumaiból, vezetés az intézmény zárt raktáraiba, és a digitális gyűjteménybe, a gyerekeket pedig földgömbkészítéssel, humoros kvízzel, filmvetítéssel és kabarédalokkal várják.

Vasárnap zár a Ludwig Múzeum Fényképezte Zsigmond Vilmos című tárlata, amelyben az Oscar-díjas operatőrrel is találkozhat a közönség. A gyűjteményi kiállításban az Amoeba ad koncertet, a teraszon Élő Márton és M3nsa elektronikus világzenei projektje mutatkozik be, a földszinten pedig egész éjjel szól a Müpa Jazz Lounge programja, miközben a látogatókat fotóművészeti alkotóműhely, olvasósarok, kvíz és egyéb művészeti programok is várják.

A Magyar Nemzeti Galériában látható csaknem 40 program jelentős része a Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállításhoz kapcsolódik, de számos gyerekkoncert, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és az Esti Kornél Akusztik is hallható lesz. A látogatók találkozhatnak Nemes Jeles László filmrendezővel, pihenhetnek a fröccsteraszon és erdélyi ízeket kóstolhatnak a Gasztrosarokban, a Frissítés című workshopban pedig a kézügyességüket tehetik próbára.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum idei tematikája Az indológus indián - Baktay Ervin emlékezete című kiállításhoz illeszkedik; az indiai koncertek, tánc- és harcművészeti bemutatók mellett egész estére teasarok, indiai saláták és kézműves foglalkozás szerepel a programban.

Koncertek, dokumentumfilm-klub, tárlatvezetések és a pincétől a padlásig vezető múzeumi túra várja a közönséget a Néprajzi Múzeumban, ahol az este során Erdély és az afrikai kultúrák lesznek a középpontban. Egész este zajlik majd az erdélyi mesterségek bemutatója, működik a "multikulti szelfistúdió", a tábori pingpong és gombfoci, lesz moldvai táncház, erdélyi népzenei, illetve zulu kóruskoncert, majd Afrika Party zárja az éjszakát.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban kortárs irodalmi vetélkedővel, felolvasószínházzal, a Budapesti Vonósok kamarakoncertjével és rendhagyó tárlatvezetésekkel is készülnek. A Best of Lecsó vetélkedőben Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre viaskodik, a kertben irodalmi nyereményekért ügyességi- és erőjátékok lesznek, de irodalmi feladványokkal tűzdelt szabadulós játék is színesíti a programot.

Árnyékszínházzal, mesemondással, tárlatvezetésekkel, koncertekkel és kertmozival várja a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol az Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című kiállítás adja az este gerincét, így a közönség számos álmokkal kapcsolatos foglalkozáson és programon vehet részt.

(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó: