Jump to content

Hanabi - Az istenek mosolyognak...

2015. 08. 08. 20:00

Lassan véget ér az óév, közeleg az újév, és hogy garantálva legyen a következő esztendő szerencséje, az uralkodó tűzijátékot rendel el az istenek tiszteletére. Ez minden tűzmester álma és nagy lehetősége. Ha jól sikerül az előadás, akkor elégedettek lesznek az istenek. És ha az istenek elégedettek lesznek, akkor az uralkodó is az lesz. Ha pedig az uralkodó elégedett, akkor hálás és bőkezű is lesz. De ha bármi hiba csúszik a számításokba, az istenek haragja rettenetes lesz, nem is szólva a császáréról...

A Hanabi igen egyedi játék. A résztvevők egy csapatot alkotnak, közösen dolgoznak a győzelemért. Ez önmagában még nem lenne szokatlan, ám a játékosok nem láthatják a saját lapjaikat. A fordítva tartott kártyáknak köszönhetően mindenki látja mindenki más lapjait, kivéve a sajátját. A játék célja a győzelem, valamint az, hogy a különböző színű tűzijáték lapokból azonos színű sorokat alakítsunk ki 1-től 5-ig. Minden játékos kap X kártyát, a pakli többi része pedig lefordítva az asztalra kerül. A játék körökből áll, a játékosok pedig a körük során háromféle cselekedetet hajthatnak végre:
1. Utalhatnak egy másik játékos lapjaira.
2. Kijátszik egy lapot a kezéből.
3. Dob egy lapot a kezéből.
Ha a játékos az utalást választja, egy külön jelölő lapkát fel kell fordítania feketéről fehérre. Amikor viszont lapot dob, visszafordíthat egy jelölőt feketéről fehérre. Az utalás kétféleképpen történhet, színre vagy számra vonatkozóan. Lehet azt mondani, hogy "van két kéked, ez és ez", vagy azt, hogy "egy kettesed van, ez itt". Ha pedig a játékos egy lapot játszik ki, azt megnézi maga is, és ha le lehet tenni az asztalra, akkor az lekerül oda. Ha viszont nem lehet egyik sort se elkezdeni vagy folytatni vele, akkor elő kell venni egy villámjelölőt. A harmadik villámjelölőnél az istenek megharagszanak a kontár halandókra, és vihart meg förgeteget küldenek rájuk. Ilyenkor viszont mindenki veszít.
A játék addig tart, ameddig a húzópakli el nem fogy, ekkor viszont még egy teljes kört lejátszhat mindenki. Aztán pedig mindegyik színnek összeadjuk a legmagasabb értékét, és a szabályzatban írt listáról megnézzük, hogy az adott pontszám milyen eredménnyel jár.

Összegzés:
A Hanabi egy vicces játék. Koncentrálni kell benne, aktívan használni a memóriánkat és a kombinációs képességeinket. Könnyen el lehet szúrni az egyes lépéseket, de megfelelően megszövegezett utalásokkal sokat lehet segíteni egymásnak. Ez is pénztárcabarát, alig 2-3 ezer forintba kerül, könnyen szállítható és kis helyet foglal.

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: pinterest.com)