Jump to content

Kuhhandel - Én elmentem a vásárba félpénzzel... (2. rész)

2015. 08. 10. 14:20

A Kuhhandel társasjátékot bemutató előző cikkünkben bemutattuk, hogyan is épül fel a játék, és milyen kihívásokkal kell szembesülnie annak, aki árverési eladó, netán büszke jószágtulajdonos szeretne lenni. A folytatásban a végjátékról, a kiegészítőről és a tapasztalatok összegzéséről lesz szó.

Az állatok felsorolása a csirkétől a lóig tart, értelemszerűen egyre növekvő értékben. Egyetlen speciális állat van a tíz faj között, a szamár. Amikor egy szamárkártya kerül felcsapásra a pakliból, mindenki pénzt kap. Ne kérdezzük, miért, fogadjuk el. Ahogy újabb és újabb szamarak kerülnek elő, úgy kapunk egyre több pénzt a banktól. Kár, hogy csak négy van belőlük.
A játék addig tart, amíg el nem fogy a pakli, aztán pedig megkezdődik a végső és kegyetlen alkudozás, ugyanis egy állat csak akkor ér pontot, ha nálunk van minden kártya belőle. Ha a játék végén több sorunk is van, akkor össze kell adnunk a lapon szereplő pontokat, majd beszoroznunk a befejezett sorok számával, és megvan a végső pontszámunk. Tehát ha például miénk mind a négy malac, kutya és kakas, akkor az összértékük 650+160+10=820, megszorozva hárommal, azaz 2460 pont.
Ez természetesen csak az alapjáték, mert van ám egy kiegészítője is a Kuhhandelnek. Ebben egy újféle állat kerül bemutatásra, a patkány, ami bajt és betegséget terjeszt, és a legjobb tőle idejekorán megszabadulni, mielőtt még véget érne a játék, és negálná egy állatsor teljes értékét. Illetve a pedigrélapot, amely a meglevő állatainkhoz tapad, és további bónuszt ad nekik a végső pontösszeszámítás során. A patkány- és pedigrélapok megszerzése azonban eltér a hagyományos licitálástól, ugyanis ha egy ilyen kerül felcsapásra, a licitálásvezető elkezd tíztől visszafelé számolni, és amikor valamelyik játékos úgy érzi, neki megér annyi kártyát a lap, hangosan bejelenti azt. Ekkor az aukció szabályai szerint az eladó vagy elfogadja azt, vagy ő csengeti ki az árat... bár ebben a két esetben blöfflapokkal is fizethet.

Összegzés:
A Kuhhandel pörgős, nagy odafigyelést, némi szerencsét, egy jó adag pofátlanságot, egy csipetnyi blöffölést és egy kis taktikai érzéket igénylő játék, amelynek során senki sem unatkozik. Aki mégis, az soha az életében egy kicsit se akart főagronómus vagy farmer lenni. A játék többféle taktikával is megnyerhető, a lényeg az, hogy egy pillanatra se lankadjon a figyelmünk.
Árát tekintve ez a játék már kissé borsosabb, 4000 forint az alapkészlet, a kiegészített változat pedig 5000 forint, de kétségkívül megéri. Ha valaki csak külföldről tudná megszerezni a játékot, ne essen kétségbe, az interneten megtalálható és ingyenesen letölthető a magyar nyelvű játékszabály. A kártyákon meg úgyis csak a lábasjószágok és a pénzek szerepelnek.

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: pinterest.com)