Jump to content

Bash - Dobj, hazudj, kockáztass!

2015. 08. 11. 14:45

A legegyszerűbb partijátékok egyike a bash. Olyannyira egyszerű, hogy mindössze két dobókocka kell hozzá. Továbbá jókedv, ravaszság, pókerarc és egy kis emberismeret.

A játékosok körbeülnek, majd valaki felmarkolja a kockákat, dob, de az eredményt nem mutatja meg senkinek. Ellenben mond egy kétjegyű számot, méghozzá úgy, hogy a nagyobb dobott számot teszi előre. Egy 4-es és egy 5-ös dobás tehát 54 lesz. Aki valaha is fordítva csinálná, az azonnal bukta azt a kört. De erről majd később. Tehát mondunk egy számot, a soron következőnek pedig el kell döntenie, elhiszi-e, vagy sem. Ha elhiszi, átveszi a kockákat, ő is dob, majd mond egy számot... aminek már nagyobbnak kell lennie annál, amit korábban elfogadott igazságnak, és így tovább, és így tovább. Ha viszont valaki nem hiszi el a neki mondott számot, a dobónak meg kell mutatnia a kockákat, és ekkor két kimenetele lehet a dolognak. Ha a dobó igazat mondott, akkor a "hitetlen" vesztett, kimarad a körből és a következő dob és kezdi elölről a játékot. Ha viszont hazudott, akkor ő bukta a kört, és a "hitetlen" új kört kezd egy dobással.
Előre látható, hogy ez a fajta játék csak addig folytatható, amíg valaki 65-öt nem mond. Itt vége lenne a világnak? Nem! Itt jönnek a dupladobások. 11, 22, 33 és a többiek. Ezeket pedig egyes bashnak, kettes bashnak és így tovább nevezik. Főszabály szerint bármilyen dobásra lehet basht mondani, de ha valaki elhiszi ezt, akkor annak nagyobb bash-t kell dobni/mondani. És mi történik, ha elérünk a 66-hoz? Győzelem? Majdnem. A 66 után már csak egyetlen nyerő dobás lehet, a 21. A 21-es érték a mindenkori győztes, aki azt dobja, annak hazudnia se kell, megmutathatja azonnal.
A játéknak három variációja ismert:
1. Az egyik során mindenki kap 10 gyufaszálat vagy fogpiszkálót, és minden egyes lebukásnál vagy kiderült hazugságnál veszít egy szálat, amíg valakinek el nem fogy az utolsó is.
2. A második változatban az ember akkor kap gyufaszálat vagy fogpiszkálót, ha lebukik vagy kiderül a hazugsága. Akinek legelőször összegyűlik a 21, az hoz egy kör italt a csapatnak.
3. Aki bukik egy pontot, az iszik az italából. 21-nél általános lefetyelés kerül elrendelésre.

Láthatjuk, hogy a játék minden korosztállyal játszható, csak legyen hozzá elég ember és hangulat. De ez igen ritkán szokott problémát jelenteni.

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: pinterest.com)