Jump to content

Programajánló a hétvégére - Mesterségek ünnepe

2015. 08. 19. 19:56

A pásztorélet rejtelmei a Budai Várban - Idén huszonkilencedik alkalommal költözik a Budai Várba a hazai mesterek és kézművesek színe-java. 2015-ben négy napon át, augusztus 20 – 23. között a pásztorok élete kerül előtérbe a Mesterségek Ünnepén. A majdnem három évtized alatt sem változott a fő cél, mégpedig hogy jobban megismerhessük a még élő, ám ritka kézműves hagyományokat, amelyek mögött a régmúlt emberének találékonysága, ízlése és kitartása is érződik. És ha már találékonyságról beszélünk, az egyik legősibb mesterség, a pásztorlét erre remek példa. Mesterség és életforma egyszerre, ősidők óta.

A Mesterségek Ünnepe töretlen sikere abban rejlik, hogy a kézműves és a vásárló, a fellépő művész és a néző együtt éli át a falakon belül lüktető élő hagyomány magával ragadó hangulatát, ízét, illatát, látványát.
Idén a pásztorélet misztikus világát járjuk körbe. Bekukkanthatunk egy valódi pásztorhajlékba, kézbe vehetjük hangszereiket, kóstolhatjuk jellegzetes ételeiket. A pásztoremberek legtöbbje remek kézműves, így a csont- és szarufaragás, a szűr- és subakészítés, a bőrművesség egyaránt jelen lesz a várban.

A megfáradt látogatók az árnyas fák alatt, a „Pásztorpihenőben” meríthetnek erőt a további nézelődéshez, ám látnivaló majd itt is akad bőven. A fák alatt furulyások, dudások, mesélők, mutatványosok szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat is.
Külföldi kézművesek idén is szép számmal érkeznek a fesztiválra: kiemelt vendég Spanyolország lesz, de Algéria, Szlovénia, Kirgizisztán, Üzbegisztán népművészetével is ismerkedhetnek a látogatók.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepén további meglepetések is várhatóak, hiszen idén új kiállítóterek nyílnak, remek fellépők színesítik a színpadi repertoárt. Csak néhány név ízelítőül: a Kerekes Band, a Muzsikás együttes, Kubinyi Júlia, Lajkó Félix, Szirtes Edina Mókus, Szokolay Dongó Balázs, Bognár Szilvia, és Dresch Mihály. A hagyományoknak megfelelően természetesen a kézműves gasztronómia remekeivel is találkozhatunk.

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára szokás szerint külön kedvezményes csomagokkal készülnek.
A legkitartóbbak részére négynapos belépőjegy is lesz, a 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok pedig kedvezményes jegyet válthatnak.

A fesztivál négy napján az alábbi mesterségeket próbálhatják ki a gyerekek a Hagyományok Háza közreműködésével

Augusztus 20.
csuhézás, gyékényezés
állatok készítése kukoricaszárból

Augusztus 21.
nemezelés
bárányka készítés gyapjúból

Augusztus 22.
kötélverés
ostorkészítés fonalból, bőrből

Augusztus 23.
népi hangkeltő eszközök készítése
nemezelés
Kézműves vásár