Jump to content

Először szabadon - Gyermekkorom majdnem első választása

2015. 08. 24. 08:15

Mint minden, a rendszerváltás idején született gyermeknek, nekem sincs semmi emlékem az első demokratikus választásról, csak szüleim és nagyszüleim elbeszéléseiből tudok ezt-azt. No meg gimnázium utolsó évének történelemóráiból. Ami, akárhogy nézzük is, nem elég.

Épp ezért augusztus 20-án, kihasználva a nemzeti ünnep által nyújtott ingyenes múzeumlátogatás lehetőséget, családommal felkerekedtünk megnézni ezt-azt. Hosszas tervezgetés után végül a Terror Háza Múzeum időszaki kiállítására mentünk, amely az „Először szabadon” címet viseli, és kellően érdekesnek tűnt az internet alapján. A múzeum előtti közepesen hosszú sor először kissé megijesztett minket, de aztán láttuk, hogy gyorsan halad. A legtöbben a főkiállításra mentek be, az időszaki kiállítások első körben kevesebb embert vonzottak, így hamar belépést nyerhettünk.
Természetesen megcsodáltuk a belső udvaron álló tankot és egy percig némán álltunk az áldozatok fala előtt, majd a biztonsági őr útmutatását követve végigmentünk egy megépített kis fényképes folyosón, amely az 1989-es és 1990-es években készült politikai rendezvényekről készült fotókból állt, majd bejutottunk a tényleges terembe. Középen többosztatú paravánok, rajtuk választási plakátok, öt televízió ad korabeli tudósításokat, a falakon nyilatkozatok és régi postaládák pártprogramokkal, újságcikkekkel, üzenőfal-emlékkönyv filctollakkal, Antall József emléktárlat… és egy, a 90-es évek slágereit játszó zenegép, amelyet ingyenesen lehet használni. El lehet képzelni, hogy a fiatalabb korosztály számára ez jelentette a kiállítás csúcspontját. Ha épp nem Sinéad O'Connor, Nagy Feró vagy a Hobo Blues Band szólt, akkor a filmhíradókat lehetett hallgatni. És tulajdonképpen ennyi. Egyetlen terem, sok nézni- és olvasnivalóval. Múltidézésnek, korrajznak és alternatív történelemórának tökéletes, időszaki kiállításnak viszont kicsit kevésnek és rövidnek éreztem.
A belépőjegy ára 1000 forint, külön kedvezmények nem vonatkoznak rá.