Jump to content

Százharmincegy ország képei Budapesten - World Press Photo

2015. 10. 06. 10:00

Idén is elérkeztünk a művészet és közélet talán legfontosabb kortárs összekapcsolódási pontjához: október huszonötödikén megnyitották a 2015-ös World Press Photo kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

Budapesten ez lesz a harmincnegyedik ilyen típusú sajtófotó-kiállítás, azonban a World Press Photo szervezete jóval régebbi múltra tekint vissza – 1955 óta foglalkoznak a dokumentarista fényképek népszerűsítésével. A több különböző, évente megrendezett versenynek köszönhetően a fotóarchívum mérete folyamatosan növekszik, a most Magyarországra érkező képeket csak az idén beküldött, közel százezer pályamű közül válogatták ki. Többek között olyan témák jelennek meg az ez évi fotókon, mint Barack Obama elkopott cipőtalpa, egy menekültekkel telesűrített hajó, a gyönyörű zöld erdőben ácsorgó katona, vagy egy világító hangya – láthatóan igen széles skálán mozognak az alkotások tárgykörei.

Ha meglátogatjuk a Néprajzi Múzeumot, érdemes jobban is körbejárni az emeleteket, hiszen a sajtófotó-kiállítás idejére – már pusztán a magas látogatottság miatt is – több kísérő kiállítást is berendeznek. Kerek évfordulóról lévén szó, megtekinthetjük az elmúlt hatvan év nyertes pályaműveiből szervezett összeállítást, és ezzel nem csupán a régi, talán már elfeledett műalkotásokat láthatjuk újra, de felidéződhet számunkra az elmúlt évek-évtizedek történelme, a világ minden tájékának legfontosabb közéleti eseményei is. A World Press Photo másik kísérő kiállítása egy magyar fotóriporterek képeiből összeállított gyűjtemény, Pictorial Collective címmel.

A kiállítást egészen október 25-éig lehet megtekinteni, egy jó múzeumhoz méltóan hétfők kivételével minden nap.

gL

(Fotó: voxpublica.no)