Jump to content

Margó Irodalmi Fesztivál

2015. 10. 08. 12:47

Aki ma délután a Deák térre vetődik, vagy keresztülutazik a Móriczon, esetleg a Nyugatiba érkezik a vonata, könnyen lehet, hogy összefut néhány furcsa „szórólapozóval”. A metrókijáratoknál öt, különböző hosszúságú utakra ajánlott szöveget osztogatnak, ezzel hívva fel a figyelmet a ma kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválra.

Azok számára pedig, akiknek több idejük van annál, hogy csak átfussák Térey egy-két sorát, mialatt a város egyik feléből átsuhannak a másikba, a következő három napra bőséggel kínálkozik program. Ha visszavágysz az iskolapadba, és már nagyon hiányzik egy régi, jó tanóra, segíthet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban megrendezésre kerülő rendhagyó irodalomóra, amelyen nemcsak a téma lesz kiugró – Varró Dani és a költői hagyomány –, de az előadás módja is, hiszen zenei közreműködőként fellép az Acoustic Light Trio.

Rengeteg beszélgetést hallgathatunk meg – és akár csatlakozhatunk is hozzájuk – kortárs szerzők műveiről; a meghívottak között szerepelnek hazai és külföldi írók-költők is. Többek között találkozhatunk Röhring Gézával, Varró Danival és Mircea Cărtărescuval is; utóbbit a kortárs román irodalom egyik legfontosabb szerzőjeként tartják számon, 2015-ben elvitte a Lipcsei Könyvvásár nagydíját, és állandó Nobel-díj esélyesként emlegetik. Az író első sikerét a román Elle-ben megjelent cikkei hozták meg, Káprázat-trilógiáját pedig már nagy közönségfigyelem kísérte – a trilógia legfrissebben megjelent részéről, a Testről szól a csütörtöki Cărtărescu-est.

A fesztivál talán legérdekesebb programja a péntek esti, Az Ottlik-átirat elnevezésű összeállítás lesz. Az ötlet alapja Esterházy Pétertől indult, aki Ottlik Géza hetvenedik születésnapja alkalmából egyetlen rajzlapra lemásolta az Iskola a határon teljes szövegét. Ebből kiindulva most hét kortárs író hét Ottlik-szöveggel dolgozott – lemásolták, és a másolás folyamán lejegyzett gondolataikból újabb szövegek születtek.

gL

(Forrás: margofeszt.hu; kulturmozaik.hu/Fotó: port.hu)