Jump to content

Hol leszel ma ötkor? - Altair Teaház

2015. 10. 09. 16:30

„És ekkor a fiatalok mind elmentek az Altair Teaházba, hogy beszélgessenek, hogy felfrissüljenek és hogy kigondolják, hogyan tovább. Mert teázni jó.”

Ezt akár Seherezádé is mondhatta volna a hatszáznegyvennyolcadik éjszaka környékén. Vagy tán mondta is… elvégre az Ezeregyéjszaka meséi némiképp csapongó és szeszélyes sodrású, és annyi mese a mesében a mesében van benne, hogy egy idő után már olyan nehéz követni a dolgokat, mint amikor egy buli után hullafáradtan szeretnénk megnézni az Eredetet. Ami viszont bizonyos, hogy már az Ezeregyéjszaka szereplői is gyakran éltek kávéval, sörbettel és talán még teával is.
Ami pedig az Altair Teaházat illeti, amiről most írunk, az nem a mesebeli Bagdadban található, hanem Budapest szívében, a Bródy Sándor utca és a Puskin utca sarkán, ravaszul elrejtve egy már-már felháborítóan átlagos ajtó mögé. Az ajtón fémtábla a hely nevével és nyitvatartásával, és ennyi. Aki többet akar tudni, annak bizony be kell lépnie az ajtón, le a lépcsőkön, és el kell döntenie, hol és milyen teát is szeretne meginni. Mert lehet ám választani is: vagy a rendes pados-asztalos szekciót választjuk, vagy pedig cipőinktől megszabadulva a zegzugos nagyobb terem egyik beülőjét. Középen egy szeráj selyemsátrat idéző kör alakú hely, a teremben pedig három szinten rengeteg kisebb-nagyobb zug, ahová be lehet húzódni. Ami a földszinten selyemsátornak tűnik, az az emeletre magasles vagy szaletli lesz, ahol a földszintihez hasonlóan szintén elfér egy nagyobb társaság is. A földszinti és első „emeleti” zugok félhomályosak és meghittebbek, a második emeletiek világosabbak. De azért még így is kellően hangulatosak.
És hogy milyen teákat lehet itt inni? Röviden: szinte mindenfélét. Fekete, zöld és oolong teákat, gyógy-, gyümölcs- és rooiteákat. Valamint kávéféléket, forró és hideg csokis és tejes italokat gyümölcsleveket, szörpöket, limonádékat… és a nagykorúaknak alkoholos italokat is. Lehet kérni melegszendvicset, süteményeket, kekszeket. És aki szeretne (és ugyancsak nagykorú), vízipipázhat is. Jó, jó, kérdezhetnék, de mit lehet itt ezen kívül csinálni? Bármit, ami viszonylag csendes és nem zavar másokat. Lehet társasjátékozni, tanulni, dolgozni, kikapcsolódni és romantikázni… Ha az ember egy csendes, meghitt teázós zugra vágyik, az Altair tökéletes választás.

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: vibu.hu)