Jump to content

Újra Nyitott Műtermek Délutánja

2015. 10. 11. 20:06

Október 17–18-án ismét számos budapesti műterem nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az immár kétnapos eseménysor alkalmából személyesen látják vendégül a felkért művészek az érdeklődőket, akik a hétvége során kollektív műteremházakat járhatnak be, vezetett sétákon vehetnek részt, és 12 helyszínen majd 40 alkotóval találkozhatnak.

A félévente megrendezett műteremjáró rendezvények alkalmával a látogatók bepillanthatnak a kulisszák mögé: megismerhetik azt az intim és sokszor zárt közeget, ahol a művek születnek. A kötetlen programokon az alkotók megmutatják éppen készülő alkotásaikat, történeteket mesélnek, megosztják gondolataikat a művészetről, s beavatnak munkamódszerükbe is. A Nyitott Műtermek Délutánja remek lehetőséget kínál arra, hogy az eddig a kortárs képzőművészetet csupán távolról figyelők a személyes találkozásokon és saját élményeken keresztül kerüljenek közelebb a művészethez és a művészekhez, s aktív, múzeumba és galériába járó értő közönséggé váljanak.

Szombat délután három műteremház várja a látogatókat. Az Art Quarter Budapest multikulturális központént működik, s az indusztriális környezetben festők, szobrászok, performerek dolgoznak. Itt alkot többek között Borsos Lőrinc, Christa Bartesch, Halász Péter Tamás és Douglas Stichbury. A Center of Contemporary Art Budapest nem csupán művészeti centrum, de komoly művészetszervező tevékenység is folyik itt. Művészei közé tartozik Bárdosi Katinka vagy Németh Marcell. Az egyik legfrissebb budapesti művészeti műhely, a LAOS egyenlőre kizárólag festők számára kínál inspiratív közeget, itt alkot Ezer Ákos és Gantner Dániel is. A műteremház nyitó kiállítására (amely a Magyar Képzőművészeti Egyetem friss diplomásainak munkáiból rendezett csoportos kiállítás) és bemutatkozó partijára szombat este kerül sor.

Vasárnap egyéni műtermek várják az érdeklődőket. A Merészkedés program igazi művészi kalandozásra invitál Papageorgiu Andrea, Kontra Ágnes, Szirtes János illetve Molnár Ágnes Éva műtermébe. Az Ecset, zongorabillentyű, satöbbi… című séta során a megszokott határokat feszegető alkotókkal találkozhatnak, fény derül sok hagyományos és új képzőművészeti technikára, és szó lesz a különféle műfajok közötti átjárásokról is. A házigazdák: Kelemen Zénó, Barabás Márton és Balogh Csaba. A B-Line névre keresztelt séta résztvevőit pedig Barabás Zsófi, Bernát András és Bullás József látja majd vendégül.

A programhoz térképes, a honlapról is letölthető programfüzet és naprakész információkat tartalmazó honlap is kapcsolódik.

A Nyitott Műtermek Délutánját 2012-ben Bérczi Linda művészeti menedzser hívta életre azzal a céllal, hogy új módon, különleges élményt kínálva hozza közelebb a legkülönfélébb területeken alkotó képzőművészeket és a nagyközönséget. A délutánok alkalmával privát és kollektív műtermek nyílnak meg, sokszor csupán erre az alkalomra, ahol nem csak interaktív tárlatvezetések és kötetlen beszélgetések zajlanak, de művészettörténészek, művészeti menedzserek vezette szervezett sétákon is bejárhatók az egyes helyszínek, és felfedezhető a kortárs művészet sokszínű világa. Az eddig hat alkalommal megrendezett délutánokon összesen több, mint negyven helyszínt – köztük a Képzőművészeti Egyetem patinás tereit és a Százados úti művésztelep varázslatos területét – lehetett bebarangolni, ahol közel 150 művésszel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

(MA)