Jump to content

A fehér bot napja

2015. 10. 12. 15:00

Ha olvasod ezt, amit ide leírtam, jó eséllyel még sosem próbáltad ki, milyen lehet vakként élni a mindennapjaidat. Ha szeretnél egy új látásmóddal megismerkedni – mert amikor nem látsz, az is látásmód –, tizenötödikén mindenképp mozdulj ki otthonról.

Csütörtökön lesz a fehér bot napja, ennek köszönhetően több váratlan megmozdulásra is számíthatunk – tavaly például a Deák Ferenc téren jelent meg hirtelen látássérültek egy csoportja, és vezette végig egy labirintuson a bekötött szemű, vállalkozó szellemű járókelőket.

Az idei év is biztosan tartogat meglepetéseket, de tervezhető programok is akadnak jócskán. A nap legizgalmasabb eseményének a Láthatatlan Kiállítás szervezte interaktív program ígérkezik: a Lehel utcai KIKA üzletet érdemes lesz útba ejteni. Kiderül, mennyire bonyolult bekötött szemmel manőverezni az akadálypályán, vagy éppen az otthoni teendőket elvégezni: felöltözni, ágyneműt cserélni, kiporszívózni.

Ha kedvet kaptál volna ahhoz, hogy kipróbáld, milyen lehet látás nélkül élni, de csütörtökön egy szabad pillanatod sincs, akkor se aggódj! A játékot szervező Láthatatlan Kiállítás egész évben várja a vendégeket egy külön erre a célra berendezett kiállítótérben. Megkóstolhatod a láthatatlan vacsorát, láthatatlan csapatépítésen vehetsz részt kollégáiddal, és az érintés színház előadására is beülhetsz. A tárlatvezetés során pedig normális, ha félve indulsz el! Én is egészen megrémültem kezdetben, mert ki látott már olyat, hogy nem látok semmit? De mire a büféhez értem, már teljesen megszoktam – persze a pénzeket csak a kiszolgáló ismerte fel, akinek több évnyi előnye volt a gyakorlásban.

gL

(Forrás: lathatatlan.hu; kulturmozaik.hu/Fotó: tristramls.com)