Jump to content

Művészettel az integrációért

2015. 10. 12. 16:25

Csapatjátékokban, koncertekben, nemzetiségi táncoktatásban és a roma kultúra megismertetésére irányuló izgalmas feladatokban gazdag nappal készültek a Bálnában október 11-én az országos turné keretében Budapestre is ellátogatóSzínezd át! elnevezésű programsorozat szervezői. A most zajló Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválba is bekapcsolódó esemény a Somnakaj című etno musicallel egészült ki, melynek a Thália Színház adott otthont.

A borús, esős idő sem tántorította el attól a családokat, hogy belekóstoljanak a Színezd át!eseménysorozat kínálta programkavalkádba. A nap folyamán közel 700 fő volt kíváncsi a Bálnában tartott rendezvényre. Csapatjátékok, a bizalomra épülő feladatok, várépítés, nemzetiségi táncoktatás, falfestés, élő hangos könyvtár, mesekönyv írás és a roma kultúra megismertetésére irányuló izgalmas feladatok várták a lelkes gyermekeket és szüleiket. Az eseményre ellátogatott a Kaláka zenekar, akik új, Muzsikáló madárház című gyűjteményük dalaival örvendeztették meg a közönséget. A program legjobban várt elemében, a Somnakajcímű musicalben fellépő Oláh Gergő is köszöntötte az aprónépet. Álmaikról kérdezte őket, majd okos tanácsokkal igyekezett ellátni rajongóit, mint kiderült, köztük jónéhányan énekesi babérokra is törekszenek. A sztár elsősorban a cél pontos megfogalmazását, annak kitűzését és a szorgalmas, kitartó munkát emelte ki a fiatalok számára.

Stromajer Andrea szervező a kezdeményezés életre hívását magyarázva rávilágított arra a fő célra, amely a többségi és kisebbségi társadalom együttműködésének szükségességére hívja fel a figyelmet, mintegy hidat építve a magyar és a cigány kultúra között. „Ez a fajta kultúra tele van olyan energiával és lendülettel, amit át lehet adni a közönségnek” – hangsúlyozta a szervező, aki az érzelmi hatások hegyeket mozgató erejében hisz. Stromajer Andrea szerint a nyitottságot, az elfogadásra és a bizalom kiépítésére való törekvés kimunkálását már a gyermekkorban el kell kezdeni, éppen ezt szolgálják a program keretében felmerülő játékos feladatok is. A fejtörők között olyan kérdéseket találhattunk, amelyek az ország nemzetiségeinek sokszínűségére vonatkoztak. A roma származású tudósok, színészek, zenészek, sportolók felsorakoztatásával pedig a cigány kultúra értékeire és tehetségeire igyekeztek ráirányítani a figyelmet. A szervező azt is elmondta, hogy a hírességek világában és a civil életben is nem várt érdeklődésre és támogatottságra tettek szert. Olyan elismert közéleti személyiségek álltak a program mellé, mint például Miklósa Erika, Sors Tamás, D. Tóth Kriszta, Ráckevei Anna és Trokán Anna. Stromajer Andrea reményeit fejezte ki, hogy a sorozat folytatódik, és a megyeszékhelyek után a kevésbé frekventáltabb helyekre is eljuthat az előadás.

A budapesti előadás sikere talán minden eddigit felülmúlt, a közönség átszellemült arccal, állva tapsolta meg a színészeket. A fiatal, a fővárosba felkerülő tehetséges roma lányt Szakács Hajnalka alakította, míg Misit, a körülötte sertepertélő fiatal legényt Oláh Gergő játszotta. Somnakaj apjának szerepében Kovács Antal, a helyi doktornő alakjában Falusi Mariann jelent meg, Szakcsi Lakatos Béla pedig saját magát játszotta, mint a konzervatórium bizottsági tagját. Az etno musical csodálatos, ősi cigány dalokat és táncokat varázsolt a színpadra. A drámai helyzetekkel, ám humorral teli darab nem félt a sztereotípiákkal való játszadozástól sem, ugyanakkor a gazdag kulturális értékekre is rávilágított. Bizonyára senki sem hagyta el úgy a termet, hogy ne lett volna legalább egy jó benyomása a roma kultúráról.

(MA)