Jump to content

Ezeken a helyeken ingyen fesztiválozhatunk Európában

2016. 07. 24. 13:57

Egy hosszabb külföldi nyaralás során alaposan lesoványodik a pénztárcánk, nincs ezen mit szépíteni. A szállás, az utazás, az étkezés mind-mind olyan költség, amelyet nem tudunk megspórolni, ráadásul a legtöbb európai országban drágább az élet, mint itthon. És ha már nyaralunk, minél több élményt magunkba szeretnénk szívni, ehhez pedig – ha hiszik, ha nem – nincs is mindig szükség pénzre. Ingyenes európai fesztiválok, programok közül válogattunk.

Szerencsére a legtöbb európai nagyvárosban nagyszerű ingyenes programokkal várnak minket, amelyek egy cseppet sem maradnak el élmény, sokszínűség vagy igényesség terén fizetős társaiktól. Az alábbiakban a legkülönfélébbingyenes fesztiválokat, utcai felvonulásokat, programsorozatokat vesszük sorra, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvének, ízlésének és úti céljának megfelelőt.

Karibi hangulat Londonban

Ha városnézős nyaralást tervezünk, biztosan megfordul a fejünkben, hogy Londonba repüljünk. Ilyenkor talán kevesebbet esik az eső, jóval kellemesebb a klíma, mint itthon, sőt ha jól időzítünk, olyan élményben lehet részünk, amelyhez egyébként Dél-Amerikáig kellene utazni. A legnagyobb brit utcai felvonulásnak tartják a Notting Hill-i karnevált, amely két napon keresztül egzotikus élettel és színnel tölti meg ezt a bájos londoni városrészt.

A karibi fesztivált a térségből származó londoniak szervezik minden év augusztus végén. A karnevál népszerűsége egyre nő, évente akár másfél millió embert is ide csábít az egész világból. Idén augusztus 28-án startol az utcai parádé a gyerekfelvonulással, amelyet hétfőn, augusztus 29-én zenés-táncos karnevál követ. A színpompás eseményt csodás, lüktető karibi ritmusok kísérik, természetesen élőben. A táncosok, zenészek mellett olyan remek ételekkel is találkozhatunk, amelyekről korábban nem is hallottunk.

Csupa zene az egész város

Maradjunk még kicsit Angliánál, ahol az utcai parádé mellett zenei fesztivált is találunk a nyáron. A Worcester Music Festivalt2008 óta rendezik meg minden évben, a városban több helyszínen: pubokban, klubokban, közösségi épületekben, lemezboltokban, templomokban. A cél az volt, hogy felélénkítsék és értékeljék az élő, eredeti helyi zenét, művészetet.

A fesztivál szervezését már több mint húsz szponzor segíti, a befolyt összegből pedig minden évben jótékonykodnak is különböző szervezeteknek. A szervezőmunkát önkéntesek végzik, a fesztivál pedig kiváló alkalom a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra. Az évenkénti találkozásokból már nagyszerű formációk is születtek. A Worcester Music Festival idén szeptember 16-18-án lesz, és természetesen ingyenes.

Ingyenkoncertek kilenc napon át Walesben

A walesi Monmouth Fesztivál egyike azon kevés ingyenes fesztiváloknak, amelyek több napon keresztül változatos programokkal szórakoztatják a látogatókat. Ez a kilencnapos esemény a gyönyörű, történelmi hangulatú walesi városban, Monmouthban kapott helyet, és már 1982 óta élvezheti a közönség.

Világszerte csodájára járnak, évről évre egyre többen látogatnak el a gyönyörű kisvárosba.A fellépők között helyi és nemzetközi művészeket találunk, ráadásul a műfaj is elég változatos: rock, pop, folk, jazz, ska, punk, klasszikus. Az eseményre belépő nincs, de nagyon örülnek az adományoknak, hiszen abból tartják fenn magukat immár több mint harminc éve. A nagyszínpadot minden évben egy, a város melletti parkolóban találjuk, de itt is bevonnak templomokat, klubokat a helyszínek közé.

Indiának és Shakespeare-nek is van itt napja 

Színes, pezsgő kikapcsolódást kínál Dublinban az India Day, mindenképp érdemes úgy időzíteni a nyaralást, hogy megnézhessük. A Phonex Parkban minden évben várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megkóstolni az indiai ízeket, megtanulni a fantasztikus táncokat a vibráló zenére, vagy szeretnénk hódolni az indiai zene- és filmművészetnek.

Az ünnepséggel egyébként India Nagy-Britanniától való függetlenedésére emlékeznek, idén éppen augusztus 20-án. Ha elutazni nem is tudunk a varázslatos ázsiai országba, egy csipetnyit kaphatunk belőle az ír fővárosban.

Szintén Dublinban hódolhatunk a valaha élt leghíresebb színműíró, Shakespeare előtt is.Az ingyenes színdarab augusztus 5. és 14. között többször is megtekinthető a lenyűgöző környezetben, a Dublini Palota előtt. Hagyomány, hogy ezen a nyári Shakespeare-napon a kevésbé ismert darabok közül válogatnak.

Most éppen a Szeget szeggel kerül sorra, amelynek magyar vonatkozása is van, hiszen egy Magyarországgal vívott háború előtt játszódik Bécsben. A leginkább talán tragikomédiának mondható drámát az írek új köntösbe öltöztették: a helyszín természetesen Dublin lett, az időszak pedig a forradalmi 1916-os év. Pakoljunk össze egy piknikkosarat, és menjünk időben, hiszen biztosan rengetegen lesznek.

Sokszínűséggel a sokszínűségért

Hollandiában az amszterdami Free Fringe Festival csábít mindenkit maradásra. A tíznapos rendezvénnyelminden évben megünneplik az amszterdami szabadságot, kultúrát és sokszínűséget.
A Free Fringe Festival izgalmas kombinációja a képző- és előadóművészeteknek. A magával ragadó egyveleget helyi és külföldi művészek prezentálják a nagyérdeműnek. Természetesen a zene, a tánc, a dráma, a színház, az animáció, sőt a videojátékokban rejlő művészet is teret kap szeptember 1. és 11. között Amszterdamban.

Minden, ami zene Belgiumban

A legforróbb nyári napokon, augusztus 26-28-án több mint nyolcvanezer embert várnak a belgiumi Mechelen városába az idei Maanrock Fesztiválra. A városi szabadtéri fesztiválonfantasztikus zenei sokszínűséggel találkozhatunk négy színpadon. Az első színpadot a klasszikus zenének szánják, a másodikon a legjobb bulizenék szólnak majd, a harmadikon pedig „különlegesnek" titulált zenéket hallgathatunk. A fesztivál főszínpada prezentálja a legismertebb előadókat dance, pop és rock műfajban – köztük sok belga zenésszel is találkozhatunk.

Kulináris élvezetek zenés filmekre

Osztrák szomszédainknál is több nagyszerű, ingyenes programot találhatunk nyáron. A zenésfilm-fesztivál például vitathatatlanul Bécs egyik legnépszerűbb eseménye. Július 14-től szeptember 4-ig a bécsi Rathausplatzon ötvözhetjük a kulináris élvezeteket a kultúrával. Az ízletes ételek és az operától a popzenéig terjedő zenés filmek tökéletes nyári estéket garantálnak mindenkinek.

A nézők olyan sztárok koncertfelvételeit nézhetik, hallgathatják, mint Plácido Domingo, Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, James Blunt, Iggy Pop vagy épp a Placebo. A műsor tehát mindenképp izgalmasnak ígérkezik, a száz négyzetméteres LED-kivetítő pedig a minőséget is garantálja.

A művészet az utcán hever Grazban

Ha nyáron Grazba vinne az utunk, pihenjünk meg pár napra egy egészen különleges művészeti fesztivál erejéig. A La Stradaelnevezésű eseménysorozat július 29. és augusztus 6. között változtatja a szabad művészet határtalan terévé Graz lenyűgöző utcáit. A színielőadások itt nem kényszerülnek épületekbe:pár óra erejéig egy park, egy utcasarok, egy tér is színházzá változhat, ahol a művészek hol csodálkozásra, hol nevetésre, hol sírásra késztetnek minket.

Fényünnep Lyonban és Firenzében

Bár nem nyári esemény, mégis kihagyhatatlan program a varázslatos fények ünnepe Lyonban. Bár a lyoni nevezetességek talán nem vetekedhetnek Párizs látványosságaival, a Fête des Lumières mindenképp olyasmi, amit egyszerűen látni kell. Idén december 8. és 11. között borul rá Lyon városára az a színpompás lepel, amely hol a hidakat, hol az épületeket, hol az utcákat vonja tündöklő színekbe.

Fényekben Olaszországban sem lesz hiány, hiszen Firenzében minden évben szeptember 7-én rendezik a Festa della Rificolonát, azaz a Lampionok Fesztiválját. Az esemény Szűz Mária ünnepéhez kapcsolódik. Évről évre egyre többen látogatnak el ezen az éjszakán a csodás olasz városba. A felnőttekből és gyerekekből álló menet végigvonul az utcákon,a világító lámpások a vonulók kezében látványos, meleg fénybe burkolják Firenzét.