Jump to content

Első alkalommal vezényli női karmester a Bécsi Operabál nyitóelőadását

2017. 02. 25. 10:18

Első alkalommal vezényli női karmester a Bécsi Operabál nyitóelőadását, a csütörtök esti esemény dirigense Speranza Scappucci olasz karmester lesz.

A 61. Bécsi Operabálra több mint ötezer vendéget várnak, köztük Christian Kern osztrák kancellárt és Alexander Van der Bellen államfőt. A nemzetközi vendégek között lesz Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Edward Scicluna máltai pénzügyminiszter, Aurelia Frick liechtensteini külügyi és kulturális miniszter, valamint Ulrike Scharf bajor környezetvédelmi miniszter.

A Bécsi Operabált Jonas Kaufmann tenor fellépése nyitja meg. A német sztártenor Georges Bizet Carmen című operájából adja elő a Virág-áriát, és Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjéből énekli majd a Vágyom egy nő után című slágert. A nyitóeseményt vezénylő Speranza Scappucci olasz karmester megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő vezényelheti a nyitóünnepséget, és hogy mindezt a bécsi Állami Operaház színpadán teheti.

A Bécsi Filharmonikusok is fellépnek a megnyitón Szemjon Bicskov orosz karmester vezényletével.  

A bál sztárvendége Goldie Hawn lesz. Az amerikai színésznőt Richard Lugner osztrák építési vállalkozó hívta meg az eseményre.

Az idei Bécsi Operabál elsőbálozóinak tiaráját Karl Lagerfeld francia divattervező álmodta meg, ő azonban személyesen nem lesz jelen az eseményen.

A nyitótáncot Roman Svabek osztrák koreográfus tanította be a 144 elsőbálozó párnak. Svabek 2009 óta az operabál koreográfusa és ceremóniamestere.

A világ egyik leghíresebb báljára 290 eurótól (mintegy 90 ezer forint) lehet kapni belépőjegyet, de a páholy akár 20 500 euróba (mintegy 6,4 millió forint) is kerülhet. Asztalokat 400 és 1200 euróért (mintegy 130 ezer és 380 ezer forint) lehet foglalni.

Az operabál egész helyszínén dohányzási tilalom lesz érvényben idén, a füstölgők fűtött különtermekben gyújthatnak rá.

Várhatóan csaknem 1,3 millió tévénéző követi majd élőben a nyitóeseményt. Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) este negyed kilenckor kezdi meg a mintegy három órán át tartó élő közvetítést.

Az operabál miatt este nyolc órától tizenegy óráig teljesen lezárják a Ringet és a Kärtner Strassét.

Több év kihagyás után idén ismét lesz demonstráció a bál estéjén. Két kommunista ifjúsági szervezet tart ellentüntetést a "gazdagok ünnepe" ellen. A szervezők mintegy ötszáz embert várnak a tiltakozó akcióra.

(Forrás: kulturmozaik.hu)