Jump to content

Idén is vár benneteket a Múzeumok Majálisa

2017. 05. 16. 12:06

Májusban több mint száz magyar múzeum és kulturális intézmény fog összegyűlni a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeumkertjében. Nem érdemes kihagyni!

Idén május 20-21-én, több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből, hogy emlékezetessé tegye ezt a kétnapos, ingyenes fesztivált. Az esemény szervezői sokszínű programokkal várnak benneteket, amely a gyerekeknek és a felnőtteknek is kedvez egyaránt. Lesz kézműves vásár, design sarok, civil-negyed, előadások, beszélgetések, koncertek és meglepetés produkciók is.

A hétvégén számos interaktív feladatokkal is várnak benneteket a Múzeum körúton. Ilyen például a Tudássétány, amely a különböző múzeumok sátrait összefonó pontgyűjtő kirándulás. Ennek során arra szeretnék ösztönözni a látogatókat, hogy a művészet, az irodalom és a természet témakörében tegyenek kalandos felfedezéseket. De a majális egy időgépként is funkcionál, amely során beleugorhattok és a megtekinthettek egy muzeális Csepel teherautót, készíthettek saját űrhajót és láthatjátok Farkas Bertalan űrhátizsákját, betekinthettek a Louvre kertjébe vagy akár felfedezhetitek Kádár János üdülőjét.

Többek között fellép a Makám, a Vodku zenekar, a Kerekes Band, a Lóci játszik, a Nemadomfel, a Villon-trio, a Group’n’Swing és még sokan mások. Továbbá át fogják adni a múzeumi szakma legrangosabb elismeréseit is, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjait, amelynek nyerteseivel az Élő Múzeumcafé-kerekasztalbeszélgetésen ismerkedhettek meg.

A 22. Múzeumok Majálisának a környezettudatos élet mellett, központi témája a természet védelme, a zöld területek megóvása, gondozása és az újrahasznosítás lesz, ezzel is kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához.

A Majálison a történelem színpadáról is fellebben a függöny: az MNM Élő Múzeum programja időutazásra csábítja a látogatókat az IGE-IDŐK című kiállítás tereibe. Emellett a majális idén is csatlakozik az ICOM Múzeumi Világnapjához, amelynek központi kérdése: „A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?”. A szombati napon a Nemzeti Múzeumot, a Múzeumok Európai Éjszakája alkalmával, este 10 óráig látogathatjátok.

(Forrás: kulturmozaik.hu)