Jump to content

Tíz nap múlva kezdődik a Szemrevaló Fesztivál

2017. 09. 11. 13:59

Szeptember 21-én kezdődik és 30-áig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új és klasszikus filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Szeptember 21-én a Fritz Lang című alkotás nyitja a filmes mustrát, melyet rendezője, Gordian Maugg is elkísér a magyar fővárosba. További öt közönségtalálkozó színesíti majd a 18 filmet bemutató SZEMREVALÓ programját. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is
lesz SZEMREVALÓ!

Szeptember 21-én, csütörtökön 19.30-kor Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei SZEMREVALÓT, melyben a legendás rendező alkalmas anyagot keres az első hangosfilmjéhez. A zajos Berlinből Düsseldorfba utazik, ahol közvetlen közelről kísérheti figyelemmel a neves bűnügyi tanácsos, Gennat nyomozását, aki egy brutális sorozatgyilkos után folytat hajtóvadászatot. Langot az idegen környezetben utoléri saját múltja és feltárulnak előtte a minden emberben ott rejlő mélységek. A Fritz Lang tisztelgés a 40 éve elhunyt rendező előtt: miközben a remekmű, az M – egy város keresi a
gyilkost keletkezéséről szól, virtuóz módon szövi thrillerré a tényeket és a legendát. A vetítés után vendégünk a film rendezője, Gordian Maugg.

Alkotókban gazdagnak ígérkezik a SZEMREVALÓ nyitó hétvégéje. Szeptember 22-én, pénteken az osztrák színészlegendával, Josef Haderrel találkozhat a közönség. A tavalyi Szemrevalón őt láthattuk Stefan Zweig szerepében – idén fanyar, szatirikus arcát is megmutatja. A 20 órától látható Mérgezett egér első filmje, melynek egyben rendezője, forgatókönyvírója és főszereplője is. A film vetítése után Buglya Zsófia beszélget vele Wolf Haasról, krimikről, Bécsről, filmkészítésről.

A Napfogyatkozás gyöngéd történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorságról, sorsunk felvállalásáról. Szeptember 23-án, szombaton a 20.15-kor kezdődő vetítés után vendégünk a rendező, Stefan Haupt. Bár kevesen tudják, Fritz Lang Bécsben született. 1934-ben már Franciaországban vitte filmre Molnár Ferenc Liliomját, mely igazi filmtörténeti ritkaság. A film szeptember 24-i, 18.30-as vetítése után Fritz Langról és koráról beszélget Földényi F. László esztéta és Muszatics Péter filmtörténész. Moderál: Barkóczi Janka filmkritikus.

Joseph Beuys: a kalapos ember 30 évvel a halála után ma olyan látnokként hat, aki megelőzte, és máig megelőzi korát. Andres Veiel filmje magát a művészt szólaltatja meg. Számos eddig ismeretlen dokumentumból transzparens portrét rajzol. Beuys bokszol, társalog, művészetet magyaráz egy halott nyúlnak, és azt kérdezi: „Önök talán nevetés nélküli forradalmat akarnak csinálni?” Szeptember 28-án, csütörtökön a 19 órai vetítés után vendégünk Beuys egykori munkatársa, a sokáig a kasseli documenta felügyelő bizottságában is aktív művészettörténész, Rhea Thönges-Stringaris.

Szeptember 29-én, pénteken 19 órakor vetítik az Ideges idegeneket, melyben két bécsi munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, és ebből nem kevés kalamajka adódik. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Arman T. Riahi-val.

(Forrás: kulturmozaik.hu)