Jump to content

Botrány a Szabadkai Népszínházban!

2014. 12. 20. 11:30

A szabadkai Népszínház nyílt levélben követeli Andrási Attila művészeti vezető eltávolítását a posztjáról. Andrásit a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának javaslata alapján Ljubica Ristovski, a Népszínház igazgatója nevezte ki, a posztra négyen pályáztak. Andrásit a társulat már ekkor sem támogatta.

Andrási munkásságát tekintve hátat akart fordítani az öncélú „polgárpukkasztásnak”, a rendezőközpontú, kísérletező színházeszménynek és az „érthetőségért”, a magyar és világirodalmi klasszikusok színreviteléért, a szociálliberálisok által szerinte elnyomott magyar történelmi témák újrafelfedezéséért szállt síkra.

Andrási rendezései lesújtó bírálatokat kaptak, a közönség elégedetlenkedése nyomán a színészek is felszólaltak, mondván: „nem hagyhatjuk, hogy mások lerombolják azt, amit mi építettünk”.

A társulat most nyílt levelet tett közzé, melyben tisztázni kívánja a helyzetet, és Andrási Attila leváltását követeli. Nehezményezik, a csupán negyedóráig tartó székfoglaló társulati ülés óta mindössze egy társulati gyűlés volt, „nyilvánvalóvá vált, hogy Andrási semmilyen kapcsolatot nem kíván kialakítani a társulattal” és azt is, hogy csak a sajtóból értesültek az újad évad munkáiról.

Felhívják a figyelmet az Andrási Attila kinevezése óta megfigyelhető „sorvadásra”, ami az előadások számára vonatkozik és arra is, hogy „nem gondolkodik a társulat színészeiben”, vagyis minden jelentősebb szerepre külső munkatársakat hív.

Ezek után kijelentik, hogy „Andrási Attilát teljes mértékben alkalmatlannak tartják” a poszt betöltésére, végezetül pedig – a társulatot érintő pletykák tisztázása után – elvárják, hogy Andrási eltávolítsák a tisztségéből, ezzel együtt Körmöci Petronellát ajánlják a posztra, „aki mellett a társulat továbbra is egyöntetűen kiáll”.

(fotó: mavnosztalgia.hu, forrás: szinhaz.hu)