Jump to content

Törőcsik Mari: „A Nemzeti körül mindig volt politika”

2014. 12. 23. 19:01

A Nemzet Színésznője a vasarnapihirek.hu-nak mesélt életről, halálról, rendezőkről és kollégákról, legjobb partnereiként Kálmány Györgyöt és Bara Margitot nevezte meg, a Swingről és a Nemzeti Színházról is.

Törőcsik Mari beszámolt arról a limai földrengésről, amelyet a helyszínen élt át. „Nyolc és feles volt, két perc negyven másodpercig tartott. Ha még húsz másodpercig tart, Lima összedől. Mondták a vendéglátóink, hogy Lima ennyit bír ki. Megmenekültünk, de utána tíz napig nem aludtam. Néha a tenyerén hordoz minket a Jóisten.”

A Swing című új magyar filmről így nyilatkozott: „Nem nagyon tudom nézni saját magam. De magát a filmet nagyon jónak tartom, ritka az ilyen nívós szórakoztató mozi. A lányok (Csákányi Eszter, Ónodi Eszter, Törőcsik Franciska) olyan jók voltak, hogy mondtam is nekik: azzal a nótával, amit a filmben énekeltek, járjátok az országot, egy csomó pénzt kereshettek vele.”

Rendező és színész kapcsolatáról az alábbi érdekes történetet osztotta meg. „Taub Jánossal csináltuk a Száz év magányt. Ültünk a színpadon, és egyszer csak azt éreztem, röpülök! Ritkán érez ilyet az ember, de akkor azt gondoltam, hogy olyan csodálatos vagyok, mint talán még soha. Mondtam magamnak, na, ha valaha az életben a Taub elájul tőlem, akkor ez most lesz. Erre azt mondja, drága Mari, mit csinál? Mondom, hát én röpültem, nem érezte? Mire ő: tudja, hogy én mennyire szeretem a maga színészetét, de nézze, ezért és ezért itt ennek semmi helye. Ezt legyen kedves úgy megcsinálni, ahogy én mondom. És megcsináltam. Tudja, egy rossz rendezőnél az ilyenek benne maradnak az előadásban, de Taub azért jó rendező, mert tudta, hogy az nincs a helyén.”

Törőcsik Mari különleges helyet foglalt a Nemzeti Színház közelmúltbeli konfliktusában, ahogy a két igazgatóval is különleges a kapcsolata. „Vidnyánszky Attila volt az első, akinek megmondtam, hogy én Alföldire fogok szavazni. Alföldinek meg azt, hogy én nagyon szeretem Vidnyánszkyt, annak idején csak a kedvéért mentem el nyáron Gyulára a Szarvassá változott fiúba játszani. Alföldinek egyébként azt is megmondtam, hogy két évig nem is figyeltem oda, hogy ő az igazgató, de aztán olyan zseniális három évet csinált, a végén a Sirállyal és a Mephistóval, hogy neki kellett volna megkapnia a színházat még öt évre. A Nemzeti körül mindig volt politika.”

A színésznő korábban Major Tamás és Gobbi Hilda, valamint Schwajda György és Zsámbéki Gábor ellentéteiben is hasonló köztes közvetítő szerepet töltött be.

Törőcsik hat éve egyszer már a klinikai halál állapotába került. Az elmúlásról így beszélt: „Én a Nemzetiből fogok meghalni. Tudja, én olyan méltósággal szeretnék meghalni, mint a Ruttkai Éva, a Váradi Hédi vagy a Ronyecz Mari. Akik hosszan, óriási méltósággal néztek szembe a halállal. Így szeretném én is majd csinálni.”

(fotó: mixonline.hu, forrás: vasarnapihirek.hu)