Jump to content

Domján Editre és Bessenyei Ferencre emlékezünk

2014. 12. 27. 13:26

Tegnap volt a negyvenkettedik évfordulója Domján Edit színésznő halálának, tíz éve pedig ezen a napon hunyt el Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze.

Domján Edit 1954-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ebben az évben házasodott össze osztálytársával, Kaló Flóriánnal, akivel 1960-ig voltak tagjai a Szegedi Nemzeti Színháznak.

Domján később a Petőfi majd a Madách Színházhoz csatlakozott, utóbbiban alakította talán legemlékezetesebb szerepeit, többek között Molnár Ferenc: Az ibolyában Ilonkát és Marcel Achard Bolond lányának címszerepét.

A színésznő olyan filmekben tűnt fel, mint a Két emelet boldogság vagy az Oldás és kötés. Domján Edit válása után viharos viszonyt folytatott Szécsi Pállal. 1972 karácsonyán, egy nappal negyvenedik születésnapja után önkezével vetett véget életének.

Bessenyei Ferenc 1919. február 10-én született Hódmezővásárhelyen. Nem végzett színi tanulmányokat, pályáját szülővárosának önképzőkörében kezdte, majd a város nyári színházában lépett fel. Mesébe illő sikerrel robbant be a köztudatba és vette át rövid idő alatt azt a vezető férfiszínészi posztot, amelyet a negyvenes években Básti Lajos töltött be.

Kiemelkedő alakításait nehéz lenne felsorolni, a magyar drámairodalom szinte valamennyi hősét eljátszotta: volt Ádám, Bánk bán, Kossuth és Görgey. Robusztus termete, zengő orgánuma, elegáns, szuggesztív egyénisége, intellektuális ereje, elementáris erejű szerepformálása a hős karakterek megjelenítésére predesztinálta.

Ötvenöt játék- és tévéfilmben játszott, egyebek közt a Dúvadban, az Egy magyar nábobban, az Egri csillagokban, A fekete városban. Tagja volt a Madách és a Nemzeti Színháznak is. Lajosmizsén hunyt el 2004. december 27-én, 85 éves korában.

Művészi munkáját 1953-ban és 1955-ben Kossuth-díjjal ismerték el, 1954-ben érdemes művész, 1970-ben kiváló művész lett. 1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagjává választották, 1997-ben lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2000-ben megkapta a nemzet színésze címet.

(fotó: borsonline.hu, forrás: szinhaz.hu)