Jump to content

A nyomorultak másodszor a Madách Színházban

2015. 02. 04. 13:50

Claude-Michel Schönberg világhírű musicalje, A nyomorultak a Madách Színházban debütál 2016 áprilisában Szirtes Tamás rendezésében. A produkciót idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon is műsorra tűzik. Ma egy sajtótájékoztatón az is kiderült, kik szerepelnek majd a darabban.

A nyomorultak 2015 augusztusában Szegeden, 2016 áprilisában pedig a Madách Színházban kerül színre. A szegedi premier a Madách Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésében jön létre. Az előadás 2015. augusztus 14. és 16., valamint 19. és 21-e között lesz látható Szegeden.

A musicalt 1999-ben egyszer már bemutatták, azt a produkciót is Szirtes Tamás rendezte és akkor 200-nál is több előadást ért meg. A darab Victor Hugo azonos című 1862-es regénye (Les Misérables) alapján készült. A mű jelentős korrajz a 19. századi francia történelemről, politikai, társadalmi, kulturális helyzetről.

A könyvből számos adaptáció készült már: filmek, színdarabok és legutóbb a musical-változat. A főszereplő, Jean Valjean megformálói között találjuk Jean Gabint, Liam Neesont, Hugh Jackmant, Gérard Depardieu-t és Jean-Paul Belmondót is.

A Victor Hugo regénye alapján készült musical zenéjét Claude-Michel Schönberg szerezte, az eredeti francia szöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta. A nyomorultak 1985. október 5-én debütált a West End-en, ahol azóta kiérdemelte a legtöbbet játszott musical címét, megelőzve Az Operaház Fantomját, a Macskákat, és a Mamma Mia!-t is. 1987-ben a Broadway-n is bemutatták, ott az ötödik helyen áll a legtöbbet játszott musicalek sorában.

A szereposztásban található Miller Zoltán, Feke Pál, Debreczeny Csaba, Borbély Richárd, Vágó Bernadett, Nagy Sándor és Vikidál Gyula neve is.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: doclerholding.hu, forrás: szinhaz.hu)