Jump to content

A Trafóban mutatják be Edward Bond drámáját

2015. 02. 06. 18:19

A Bohócok a Láthatáron Csoport február 15-én és 16-án mutatja be Edward Bond Ablak című darabját a Trafóban. Az előadást Bethlenfalvy Ádám rendezi.

A darab 16 éves fiú története a születése előtti időtől élete fordulópontjáig. Családi dráma, öngyilkosság, drogproblémák – húsbavágó, zord, mégis valóságos világ jelenik meg Edward Bond művében. Olyan kérdések vetődnek fel, amelyek megtárgyalására bőven van igény a felnőtt- és a tizenéves korosztály köreiben egyaránt.

Miközben kint az utcán zajlik az élet, egy szürke panelház sokadik emeletén Dan, a 16 éves kamasz fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról és megszabadulni családja terheitől. Az anya csendre vágyik, a külvilágot viszont nem zárhatja ki az életéből. Az apa nem akar apa lenni, vegetál, miközben egy jobb sorsról ábrándozik. Dan próbálja megérteni önmagát és környezetét, hogy egyszer majd élhető élete lehessen.

Edward Bond a kortárs brit drámairodalom elismert alakja, aki főleg a fiatal közönségnek készít kimondottan színházi nevelési célra szánt darabokat. Művei ugyan egészen sötétek, ám épp ezért alkalmasak arra, hogy az előadásokhoz tartozó foglalkozásokon megvitatásra kerüljenek.

Bethlenfalvy Ádám a mostani előtt több alkalommal fordított és rendezett már Bond darabot (Gyerekek, Dallam, Tizenegy trikó). Az Ablakban Gerner Csaba, Feuer Yvette és Fehér Dániel szerepel.

A produkciót a Bohócok a Láthatáron Csoport hívta életre, akiknek fontos céljuk, hogy előadásaikkal, drámapedagógiai foglalkozásaikkal, közösségi színházi eseményeikkel segítsék a marginalizálódott, elszegényedett vagy más szempontból kirekesztett közösségek kulturális és közösségi életének fejlődését. Akut társadalmi problémákra kívánják ráirányítani figyelmet, hogy növeljék a társadalmi érzékenységet egyéni és közösségi szinten is.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: metro.co.uk, forrás: szinhaz.hu)