Jump to content

Kevin Spacey brit színházi díjat kap

2015. 02. 27. 21:25

Különdíjjal jutalmazzák Kevin Spacey amerikai színész-rendezőt az idei Laurence Olivier-díjak átadásán a londoni Old Vic színház művészeti vezetőjeként végzett több mint egy évtizedes munkájáért.

Az 55 esztendős Spacey – akit sokan az Amerikai szépség vagy a Kártyavár sztárjaként ismernek – 2004-ben vette át az Old Vic művészeti igazgatását, idén azonban leköszön – emlékeztetett a BBC News. Posztját Matthew Warchus veszi át.

Caro Newling, a Londoni Színházi Társaság elnöke szerint Spacey „áldást hozott” a színházra az utóbbi évtizedben és „értékes kollégaként” nagyon fog hiányozni a londoni színházi életből.

Spacey búcsúzóul a Clarence Darrow című monodrámában lép fel. Az elmúlt években az Old Vic számos előadásában szerepelt, egyebek mellett a II. Richárdban és a Sam Mendez rendezésében színpadra állított III. Richárdban is. A színész korábban a londoni Evening Standard díját és az Olivier-díjat is átvehette alakításáért Eugene O'Neill Hickey című drámájában.

Spacey filmszerepeiért kétszer kapott Oscar-díjat (Amerikai szépség, Közönséges bűnözők), januárban pedig hét jelölés után a Golden Globe-díjat is elnyerte a Kártyavár című sorozatban nyújtott játékáért.

A Nagy-Britannia legrangosabb színházi elismeréseként számon tartott Olivier-díjat 1976-ban alapították, elnevezését a legendás színészről, Laurence Olivier-ről kapta. Az idei Olivier-díjra jelöltek listáját március 9-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniát április 12-én rendezik meg a Királyi Operaházban.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: huffingtonpost.com, forrás: MTI)