Jump to content

10 dolog, amit nem tudott a színházról

2015. 03. 29. 18:30

Tudja, miért vörösek a székek a nézőtéren? Ismeri a vasfüggöny funkcióját? Tudja, mikor kap injekciót egy énekes? A fidelio.hu segítségével lerántjuk a leplet néhány színházi kulisszatitokról.

1. A legtöbb színház nézőterén minden előadáson ül egy rendőr és egy orvos a vészhelyzetek esetére. Régen tűzoltó is csatlakozott hozzájuk. 2. Tűzoltó már nincs, de még ma is vasfüggöny választja el a színpadot a nézőtértől: így nem terjednek át a lángok. 3. Nemcsak azért sötét színűek a nézőtér ülései, hogy ne koszolódjanak össze. A színészeket pszichológiailag befolyásolja, ha fél-ház van, így viszont nem tűnnek fel annyira az üres helyek. 4. Ha a színpadon behúznak egy színésznek, és véreznie kell, bekap egy piros folyadékkal teli kapszulát és ráharap. 5. Magyarországon mindig ráhagynak 7 percet az előadás kezdésére, ezzel szemben külföldön óramű pontossággal kezdenek.

6. A színészek rugós késsel „szúrják” le egymást, aminek visszahúzódik a pengéje. A legenda szerint előfordult már, hogy a rugó nem működött, de a színész túlélte. 7. Ha egy színésznek zenei előadás előtt elmegy a hangja, (igaz, nem túl egészséges módon) kalciuminjekcióval orvosolják a gondot. 8. Kétféle jutalomjáték van: egyrészt amikor egy idős, megbecsült színésznek választanak darabot, régebben viszont azt jelentette, hogy az előadás bevételét vagy egy részét egy bizonyos színész kapta meg. 9. Ha a színpadon valaki újságból vagy könyvből olvas fel, azt a szöveget általában nem szokta megtanulni, bele van ragasztva nagy betűkkel. 10. A színészek sosem kívánnak egymásnak szerencsét színpadra lépés előtt babonából. Helyette hármat köpnek, vagy egyszerűen csak annyit mondanak: „Kéz- és lábtörést!”

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: 7ora7.hu, forrás: fidelio.hu)