Jump to content

Agatha Christie-darabot rendez Lukáts Andor

2015. 03. 30. 16:29

Március 28-án mutatták be a Latinovits Színházban az Egérfogót, az Agatha Christie regénye alapján készült előadást Lukáts Andor rendezésében.

A hó egybeterel és -zár egy társaságot, amely Agatha Christie szokásos válogatott csodabogaraiból áll. Itt van egy feltörekvő ifjú pár, egy költőien hóbortos fiatalember, egy nagyvilági dáma, egy nyers katonaember, a Birodalom támasza, valamint egy lehetetlen szokásokkal előhozakodó külföldi. Végül pedig megérkezik a hó fogságába zártak közé minden angolok legangolabbika, a nyomozó is.

Agatha Christie neve egyet jelent a klasszikus és örökzöld krimivel a regényirodalomban éppúgy, mint a színpadi munkáiban. A Tíz kicsi néger, vagy a Randevú a halállal a londoni színpadokon legalább akkora sikert aratott, mint a könyvesboltokban.

Legnépszerűbb darabja mégis az Egérfogó, amely 1947-ben még rádiójátéknak íródott a BBC felkérésére. 1952-re elkészült a színpadi változata is és a bemutató óta a West Enden folyamatosan, immár 62 éve színen van az előadás – megdöntve ezzel minden játszási rekordot.

Magyarországon tíz évvel az ősbemutató után, 1962-ben a Madách Színházban játszották először a hóba zárt panzióban zajló krimit. Az előadást Ádám Ottó rendezte és többek között Váradi Hédi és Zenthe Ferenc szerepeltek benne. Legutóbb 2011 végén vitték színre a budapesti Thália Színházban Szikora János rendezésében.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: nolhirek.hu, forrás: szinhaz.hu)