Jump to content

168 éve mutatták be a Bánk bánt

2016. 03. 14. 10:16

Katona József ötszakaszos drámája, a Bánk bán a szerző legismertebb műve, illetve a magyar irodalomban is kiemelkedő helyet foglal el.

A művet teljes terjedelmében 1848. március 23-án, pénteken adták elő a Pesti Magyar Színházban a köztudatban élő, 15-ei forradalmi előadás félbeszakadása miatt.

Katona élete folyamán a cenzúra miatt nem mutatták be a művet (csak nyomtatott formában való megjelenését engedélyezte a cenzor; a könyv első kiadása meg is jelent nemsokára a Trattner kiadónál), az ősbemutatójára csak 1833. február 15-én került sor Kassán. A cenzor hivatalos indoklása szerint azért a tiltás, mert „Bánk nagysága elhomályosítja a királyi házét” – az indoklás mögött valójában az az utóbb megalapozottnak bizonyult félelem húzódhat meg, hogy a darabot, különösen a benne szereplő uralkodógyilkosságot, propagandaként használhatták volna Habsburg- és királyságellenes mozgalmak politikai támogatására.

Nem véletlen, hogy „a legnagyobb magyar”, Széchenyi István, aki ott volt az 1839. évi bemutatón, viszolygott a Bánk bántól, és politikailag nemkívánatosnak tartotta. Ezt jegyezte le a naplójába 1839. március 23-án: „Megfoghatatlan, hogy a kormány megengedi ily esztelenség előadását. Rossz, veszedelmes tendencia.”

Nemcsak hogy a színpadon nem mutatták be a darabot Katona életében, de valószínű, hogy a könyvalaknak is a teljes érdektelenség lett az osztályrésze (egészen az első előadások utánig). Ezt látva Katona elkeseredetten tette félre irodalmári ambícióit és vidékre visszaköltözve életét jogászként folytatta.

A darab ősbemutatója Katona barátjának, Udvarhelyi Miklósnak köszönhető, aki a kassai színtársulat 1833. február 15-ei előadására jutalomjátékául választotta a Bánk bánt. Ő írta le először a remek szót a darabról az előadás színlapján. A kassai társulat több csoportja különböző városokban játszotta a drámát minden évben; a darabnak lassan híre ment; és a könyv iránt is jócskán megnőtt a kereslet.

A harmincas években lassan ugyan, de megkezdődött „a Bánk bán diadalútja”. Kassán, Kolozsvárott, Budán, Debrecenben tűnt fel műsoron 1833-tól kezdve, évenként egyszer az említett helyek sorrendjében; majd 1839. március 23-án játszották a Nemzeti Színházban, utána öt évig pihentették, és csak 1845-től kezdve szerepelt e színház műsorán évenként többször, hogy az abszolutizmus idején eltiltatván 1858. március 10-én végre megkezdhesse diadalmainak azóta szakadatlan útját.

A mű jelentőségét az is mutatja, hogy 1848. március 15-én a Nemzeti Színház díszműsorán ez a mű szerepelt (bár végül a forradalom egyéb eseményei miatt valószínűleg elmaradt az előadás). Operává 1861-ben Erkel Ferenc dolgozta fel Egressy Béni szövegkönyve alapján.