Jump to content

Kortárstánc Kodály gyűjtéseire

2016. 06. 26. 14:10

Prozódia címmel újra látható Feledi János rendezése a Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként a Táncbazár című nyári, szabadtéri programsorozat kapcsán augusztus 8-án a világörökség részét képező Várkert Bazár Öntőház udvarán. A táncestet Kodály Zoltán zenei világa inspirálta a Trio a lá Kodály izgalmas, modern élőzenei közreműködésével.

Prozódia: a verstanban azzal foglalkozik, ahogy a természetes beszéd verssé alakul, illetve milyen módon válik ritmikus formákká. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. A Prozódia című előadás arra keresi a választ, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán.

„Oláh Dezső Junior Prima díjas zeneszerző, zongorista keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy az általuk képviselt kortárs zenei világot ötvözzük az általam képviselt táncstílussal, és hozzunk létre egy táncszínházi előadást. Nagyon örültem a megkeresésnek, és az első pillanatban kiderült, hogy hasonlóan gondolkodunk és mindketten nagyon kreatív emberek vagyunk. Látta több koreográfiámat a Nemzeti Táncszínházban, következő lépésként pedig kaptam tőle néhány válogatást, hogy gondolkodásra inspiráljon, milyen téma köré fűzhető fel ez a fajta zenei világ egy egész estés darab során. Így választottam ki a Felülről fúj az őszi szél, Édesanyám is volt nékem, Kis kece lányom, a Tiszán innen Dunán túl vagy a Galántai táncok című műveket” – mondta Feledi János rendező-koreográfus, a Feledi Project vezetője.

„Oláh Dezső számára azért fontos ez a művészeti hungarikum, mert a Trio a lá Kodály, azaz Oláh Dezső zongoraművész, az ütőhangszeren játszó Tar Gergely és Erdő Zoltán klarinétművész elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiók bemutatása Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A Kodály témáira íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálja bemutatni a közönségnek” – mondta Feledi János.

A nézők egy kivételes előadást láthatnak, tehetségeses, kvalitásos művészekkel: Horváth Zita, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma, Matkovics Norbert, Darabont Áron és Feledi János táncolják augusztus 8-án a Várkert Bazárban a Prozódia című előadást.