Jump to content

Jövőre is vár a Víg

2017. 06. 03. 08:42

Rekordot döntött a Vígszínház, a tavalyi évadban ugyanis 400 ezer nézőt vonzottak be darabjaikkal. A nézőszámrobbanás oka a mindig merész és izgalmas műsorterv, amely a jövő évadban sem alakul másként. „Nagy kihívások, nagy kalandok, nagy vállalkozások várnak ránk” – nyitotta meg a 122. évadbemutató és az előző évadot értékelő sajtótájékoztatót a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő.

A tavalyi évadban – 293 nap alatt – összesen 694 előadást játszott a Vígszínház társulata három állandó játszóhelyén, a külföldi – a társulat Kínától, Izraelen át egészen Kolozsvárig eljutott –, a hazai és a vendégszereplésekkel együtt pedig több mint 400 ezer nézőt szólítottak meg. „Köszönjük hűséges nézőinknek és új barátainknak, hogy minket választanak. Ígérjük, jövőre is felejthetetlen színházi pillanatokkal várunk mindenkit nyitott alkotóműhelyünkben” – mondta Eszenyi Enikő. A Vígszínház 2015 óta tagja az Európai Színházi Uniónak, a szervezet legutóbbi közgyűlését Milánóban tartották, ahol többek között megszavazták, hogy jövőre a Vígszínház látja vendégül a közgyűlést, így Magyarországon köszönthetik Európa legnevesebb színházi alkotóit. „Ez a mi nagy nemzetközi projektünk” – hangsúlyozta Eszenyi Enikő.

Majd ismertette a következő, 2017/2018-as évad új bemutatóit, összesen tízet. A nagyszínpadon szeptember 30-án mutatják be Shakespeare Hamletjét – melyet Forgách András fordított újra – Eszenyi Enikő rendezésében, a főszerepben ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Fesztbaum Béla lesz látható. Ezt követi Alekszandr Bargman Háború és béke című rendezése, Tolsztoj örök klasszikusának főszerepeiben Wunderlich József, Bach Kata és Király Dániel látható. A nagyszerű orosz rendezőt Michal Dočekal követi, aki Gerorge Feydeau Egy éj a Paradicsomban című, a nézőket háromórás nevetésre ingerlő bohózatát állítja színpadra. Dočekalnak ez lesz az ötödik közös munkája a Víg társulatával.

Eszenyi Enikő örömmel és rendkívüli elfogultsággal köszöntötte Rudolf Pétert, aki ismét a Pesti Színházban rendez. William Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiáját viszi színre szeptember 29-én Bach Kata, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Wunderlich József főszereplésével. Rudolf Péter elmondta: nem gesztus a részéről a visszatérés, hiszen örömmel rendez újra a Pestiben, az pedig külön öröm számára, hogy ennyi fiatallal dolgozhat együtt és olyan szemekbe nézhet, amelyeket még nem gyötört el az élet, és akik hisznek a szakmában és abban, amit csinálnak.

Rudolf Péter darabját követi Henrik Ibsen A vadkacsa című műve, melyet Marton László rendezett és az Irish Times Awards legjobb rendezésért és legjobb előadásért járó díját is elnyerte Írországban. A főszerepben Hajduk Károly, Józan László, Mészáros Blanka, Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza és Lukács Sándor látható. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre Dosztojevszkij A félkegyelmű című műve Vecsei H. Miklós, Petrik Andrea és Orosz Ákos főszereplésével a Pesti Színházban. Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabjának bemutatójával zárul a 122. évad a Pestiben. A darab korabeli elbeszéléseken, leveleken és naplóbejegyzéseken keresztül meséli el Arany János élettörténetét és igyekszik közelebb hozni a 18. század szellemiségét a mai emberekhez. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség.

Vecsei H. Miklós jövőre önálló estet is tart Mondjad, Atikám! címmel, melyben József Attila éltét mutatja be a költő versein, alkotásain keresztül. A sajtótájékoztatón Vecsei H. Miklós elmondta: kedvenc költője József Attila, az a gondolat pedig, hogy „miért lett jobb a világ a költészetétől”, mindig foglalkoztatta, ezt próbálja majd szavakba önteni első önálló estjén. A címet egy lánykérés ihlette, mégpedig az, amikor Kozmutza Flóra – későbbi Illyés Gyuláné – meglátogatta József Attilát a szanatóriumban. A költő a látogatáson Flórára nézett és így szólt: „bármit mondok, kérdezek, mondd azt, hogy igen, nem baj, ha hazudsz”, mire Flóra azt felelte: „mondjad, Atikám.” Az említett történet ugyan nem ért boldog véget, cím ihletőjeként remekül megállja a helyét.

A Házi Színpad jövőre egy nemzetközi ősbemutatóval indít. Dragomán György nagyszerű regényéből, a Máglyából Armin Petras német rendező írt színdarabot és rendez előadást. A Máglya a Ceaușescu bukása utáni élet visszásságait láttatja egy kis kamaszlány, Emma szemén keresztül, akit varázslatos nagyanyja vesz magához. A magyarországi bemutatóban a Vígszínház két fiatal színésznőjét, Kopek Jankát és Puzsa Patríciát láthatják.

Dragomán György regénye mellett még egy különlegesség lesz látható jövőre: Majgull Axelsson Nem vagyok Miriam! című regényéből Müller Péter Sziámi írt monodrámát, a darabot Sándor Pál rendezésében láthatják. A darab egy roma kislány életútját mutatja be, aki csak úgy élte túl az auschwitzi és a ravensbrücki haláltáborokat, hogy felvette a mellette meghalt Miriam Goldberg személyazonosságát. Valódi származását egészen 85 éves korági titkolta, hiszen a roma holokauszt-túlélőket nem akarták befogadni külföldi országok, ahogyan „Miriam” későbbi hazája, Svédország sem.

Új tagokat is szerződtetett a következő évadra Eszenyi Enikő: Ember Márk, ifj. Vidnyánszky Attila, Medveczky Balázs, Tóth András és Csiby Gergely lesz a Vígszínház társulatának tagja. A már 122 éve működő színházban nyáron nagy felújítási munkálatok kezdődnek, hiszen a ’90-es évek óta nem kapott új köntöst az épület. Így jövőre mind a Vígszínház, mind a Pesti Színház épülete nagyobb üzembiztonságú munkakörnyezetben várja a dolgozóit és a nézőit.

Zárásként Eszenyi Enikő elárulta: kivételes színháztörténeti pillanat részese lehet a Vígszínház közönsége jövőre, hiszen 30 évvel ezelőtt született meg A padlás című darab, melyen generációk nőttek fel. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Horváth Péter, Radnóti Zsuzsa és Marton László alkotók a bemutató estéjén még nem is sejthették, hogy csaknem egymillió eladott jegy után A padlás jövőre ünnepelheti 30. születésnapját.

(Forrás: kultura.hu)