Jump to content

A Pécsi Balett A makrancos hölgy című produkciója nyitja a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót

2017. 09. 15. 09:03

Break, néptánc és a Pécsi Balett A makrancos hölgy című táncjátéka nyitja a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 15-én, pénteken.

A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház szeptember 15. és 21. között rendezi meg a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. Az előadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kodály Központban, a Zsolnay Negyedben az E78-ban, a Cella Septichorába és a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában tartják. Lesz breakbemutató a Cella Septichora előtt és táncházak a Színház téren - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese az újjászületés évadát stílszerűen Shakespeare-rel nyitja. A makrancos hölgy koreográfusának Földi Béla Harangozó-díjas művészt kérték fel, aki most dolgozik először a Pécsi Balett társulatával. A zeneszerző Kovács Benjámin, a díszlet- és jelmeztervező Molnár Zsuzsa.

"A mi makrancos hölgyünk fifikás és ravasz, látszólag a háttérben van, de az irányítást nem engedi ki a kezéből. Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a célunk, hogy megérintsük a nézők szívét és elgondolkodtassunk. Ezt szolgálja a reneszánsz elemekből építkező, mára hangolt látványvilág, a műhöz komponált eredeti zene, és az örök érvényű emberi kapcsolatok plasztikus ábrázolása" - olvasható a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban létrehozott előadás ajánlójában.

A makrancos hölgy bemutatója szeptember 15-én 19 órakor lesz a Pécsi Nemzeti Színházban.

Szeptember 16-án, szombaton a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég című előadását, 17-én, vasárnap a Budapest Táncszínház Száz év magány című produkcióját láthatják ugyancsak a Pécsi Nemzeti Színházban.

Szeptember 18-án a Kodály Központban megvalósuló Nemzetközi Balettgála Európa neves balettegyütteseinek sztárjait és tehetségeit vonultatja fel.

A Pécsi Nemzeti Színházban 19-én, kedden a Győri Balett adja elő a pécsi közönségnek a Rómeó és Júliát, 20-án, szerdán a Bozsik Yvette Társulat Kabaré című produkcióját mutatja be, a német 1920-as, 30-as évek kabarévilágát felidéző előadásban a Zenebohóc szerepét Bozsik Yvette alakítja.

A Zsolnay Kulturális Negyed E78-ban szeptember 21-én, csütörtökön műsorra tűzött est első részében látható Magyar Motívumok "magyar tájakon" vándorolva kísérli meg körbejárni és megkeresni a kapcsolatot a kortárs zene, a népzene és a népi ihletésű improvizációk között. Az est második részeként Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz legújabb, RatVille című produkciója zárja az ide pécsi táncünnepet.

Az ingyenes programok között megtalálhatók táncházak a Színház téren a helyi Mecsek és Misina Néptáncegyüttesekkel, a Pyrgos görög néptáncegyüttessel és a bolgár Rila zenekarral, továbbá az Enemy Squad-Pécs Breakers a Cella Septichora előtt, a Flamenco Sopianae és a Testbeszéd Projekt a Cella Septichorában, az E-Pódium a Művészetek és Irodalom Házában várja a közönséget.

A tánctalálkozó szakmai programjait a Magyar Táncművészek Szövetségének támogatásával rendezik meg. Táncművészeti fórumot tartanak, mesterkurzust Andrew Greenwood-dal, Uhrik Dóra az idén Kozma Attilával és Topolánszky Tamással beszélget élő tánctörténet óráján.

A XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. Részletes program a www.tanctalalkozo.hu oldalon található.

(Forrás: MTI)