Jump to content

Zombrácz Virág Utóélet című filmjét dicséri a Variety

2014. 07. 14. 18:44

Dicsérő szavakkal írt hétfőn a Variety.com a Karlovy Vary Filmfesztiválon bemutatott Utóélet című filmről. A cikk szerzője „finom és meglepő” alkotásnak nevezte Zombrácz Virág „abszurd felnőtté válás történetét”.

A film ősztől télig meséli el az eldugott kis faluban játszódó történetet, amelynek főhőse a huszonéves, az elmegyógyintézetből éppen hazatért, szorongásaival küzdő Mózes, aki megpróbál megfelelni apja elvárásainak. A lelkész apa, aki különböző függőségben szenvedők visszailleszkedését segíti a társadalomba, házassági tanácsadással foglalkozik és az általános iskola karácsonyi ünnepségét is felügyeli, csak a fiára nem figyel, egyre határozottabban kényszeríti rá akaratát. Váratlanul bekövetkező halála után tovább kísérti, s miközben Mózes megpróbál örök nyugalmat találni a szellemének, végre felnőtté válik, és az apja is elfogadja olyannak, amilyen. - ismertette Alissa Simon, a filmes lap Karlovy Vary-i tudósítója.

Első nagyjátékfilmjében Zombrácz biztos rendezői stílussal a látványt helyezi a párbeszédek fölé a szépen megkoreografált jelenetekben. Szándékának megfelelően a színészei rezzenéstelen arccal tolmácsolják az abszurd szituációkat. A Variety szerint a bizarr és a szatirikus csípősség kombinációja a műfajon belül a film producerének, Pusztai Ferencnek egy korábbi munkáját, A nyomozót idézi fel.

A Variety cikke, kiemelve Takács Lilla látványtervező és Pohárnok Gergely operatőr munkáját, a film kitűnő technikai színvonalát is dicsérte, amely a szerző szerint a legtöbb magyar produkcióra jellemző. A bírálatokat összegezve azt írta: Zombrácz még tovább mehetett volna a látványvilág stilizálásában és a cselekményszálak összefogásában.

A Variety emlékeztetett arra, hogy az Utóélet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. Az Utóélet című filmet október 30-tól vetítik magyar mozikban.

(fotó: euroout.com, forrás: MTI)